Επιπτώσεις Όμικρον στα παιδιά – Πόσο ανησυχητικές είναι; – Τι λένε στο libre Γκάγκα, Θεμιστοκλέους, Παπαευαγγέλου Μαγιορκίνης

 Επιπτώσεις Όμικρον στα παιδιά – Πόσο ανησυχητικές είναι; – Τι λένε στο libre Γκάγκα, Θεμιστοκλέους, Παπαευαγγέλου Μαγιορκίνης

Το προφίλ του κοροναϊού SARS-COV-2 διαφοροποιείται διαρκώς, ως προς τη μεταδοτικότητα, τη βαρύτητα της νόσησης αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που πλήττει ο ιός, καθώς νέες μεταλλάξεις εντοπίζονται και επικρατούν παγκοσμίως, ανατρέποντας συχνά όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για τον τρόπο δράσης του ιού.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όταν το βασικό στέλεχος επικράτησε παγκοσμίως, με το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, τα νεότερα σε ηλικία πλήττονταν ελάχιστα και παρέμεναν κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά, ενώ τα παιδιά φαινόταν να μην κινδυνεύουν από τη νόσο, με τα κρούσματα να είναι σπάνια.

Η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε και ανέτρεψε να αλλάξει αυτό το μόνο θετικό της νόσου, και να «επιβάλλει» την επέκταση του εμβολιασμού και στα παιδιά, ενώ η πιο πρόσφατη παραλλαγή, η Όμικρον, με την κατά πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, επιδείνωσε τα περαιτέρω τα δεδομένα.

Έτσι, από την Ιταλία ανακοινώθηκαν ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στα παιδιά, με τον αριθμό των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία να έχει αυξηθεί κατά 96% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την ιταλική Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων. Ένα σημαντικό στοιχείο που επισημάνθηκε, επίσης, είναι ότι τα μισά από τα παιδιά αυτά, έχουν ανεμβολίαστους γονείς.

Σχετικά με το πόσο μας προβληματίζουν αυτά τα δεδομένα και το ενδεχόμενο λήψης προληπτικών μέτρων, ρώτησε το libre κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.  

«Νομίζω ότι δεν έχουμε δει περισσότερα παιδιά (να νοσούν) και δεν παρατηρείται γενικά σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε η κα Γκάγκα.

«Αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό νοσηλειών (παιδιών) στην Ελλάδα είναι κάτω από 2%, σταθερά. Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες παιδιών», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

«Σαφώς στην Αμερική, έχει συσχετισθεί ο εμβολιασμός των γονέων με την πιθανότητα να νοσήσει βαριά και να νοσηλευτεί ένα παιδί.

Δηλαδή, είναι αυτονόητο ότι ξέρουμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τώρα με την Όμικρον θα είναι ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, προφανώς, ο εμβολιασμός γονέων προστατεύει και τα παιδιά. Από το καλοκαίρι είχαμε τέτοια στοιχεία από τις ΗΠΑ».

«Πάντως, για να καθησυχάσουμε και να μη φοβόμαστε, οι νοσηλείες παιδιών στη χώρα μας δεν είναι πολλές, μόνο 55 παιδιά είναι αυτή την στιγμή», συμπλήρωσε η κα Γκάγκα. «Στο 2% είναι οι νοσηλείες, ενώ τα κρούσματα στα παιδιά είναι πάνω από 20. Όμως θα θέλαμε να τα αποφύγουμε και αυτά. Και το 2% είναι πάρα πολύ όταν πρόκειται για παιδιά».

«Αυτήν τη στιγμή, τα ραντεβού στην πλειοψηφία τους είναι κλεισμένα σε όλη την χώρα», διευκρίνισε ο Θεμιστοκλέους. «Έχουν ήδη εμβολιαστεί 12.000 παιδιά. 40.000 είναι τα ραντεβού. Από 3 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνουμε και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουμε και χιλιάδες ραντεβού εντός του Ιανουαρίου για να εμβολιαστούν και τα υπόλοιπα παιδιά».

Σχετικά Άρθρα