Μεγάλη κομπίνα με αναπηρικές συντάξεις: Στη “φάκα” στελέχη του ΕΦΚΑ και γιατροί

 Μεγάλη κομπίνα με αναπηρικές συντάξεις: Στη “φάκα” στελέχη του ΕΦΚΑ και γιατροί

Δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που προέβαιναν στην επίτευξη ψευδών αναπηριών και εξέδιδαν κατά παρέκκλιση ταχύτερα συντάξεις, εξαρθρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στη βόρεια Ελλάδα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα χθες (20 Δεκεμβρίου 2021) επτά άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής – μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, απάτη, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και για τις νομοθεσίες περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 62 άτομα, εκ των οποίων 29 ιατροί- μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, 9 υπάλληλοι Ε.Φ.Κ.Α., 1 υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), 1 ιδιώτης – ιατρός και 22 ιδιώτες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι) είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες και δίκτυα επαφών ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες.

Σχετικά Άρθρα