Μετάλλαξη Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες – Τι ισχύει με τους εμβολιασμένους

 Μετάλλαξη Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες – Τι ισχύει με τους εμβολιασμένους

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, που αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι αβεβαιότητες όσον αφορά στη βαρύτητα της νόσου παραμένουν. Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας.

Η Όμικρον είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. Στη Νορβηγία περιγράφουν ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο που περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με όμικρον. «Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις. Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων. Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, κάτι που δεν επετεύχθη και σε άλλες χώρες.

Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α’ τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει η εταιρεία ημερομηνίες.