Σοβαρή στροφή του CDC για τα εμβόλια: Συστήνουν Pfizer ή Moderna και όχι Johnson&Johnson – “Προκαλεί σπάνιες θρομβώσεις

 Σοβαρή στροφή του CDC για τα εμβόλια: Συστήνουν Pfizer ή Moderna και όχι Johnson&Johnson – “Προκαλεί σπάνιες θρομβώσεις

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια Pfizer ή Moderna αντί για το εμβόλιο της Johnson&Johnson που μπορεί να προκαλέσει σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους στο αίμα, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η παρενέργεια έχει προκαλέσει εννέα επιβεβαιωμένους θανάτους μετά από εμβολιασμούς της J&J – ενώ τα εμβόλια Pfizer και Moderna δεν ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο και εμφανίζονται επίσης πιο αποτελεσματικά, δήλωσαν οι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η επιτροπή προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να δοθεί προτεραιότητα στα εμβόλια Pfizer και Moderna και αργά την Πέμπτη η διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky, αποδέχθηκε την πρόταση.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν και τα τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού που ήταν διαθέσιμα στους Αμερικανούς ως ισότιμη επιλογή, δεδομένου ότι μεγάλες μελέτες διαπίστωσαν ότι όλα προσέφεραν ισχυρή προστασία και οι πρώτες προμήθειες ήταν περιορισμένες. Το εμβόλιο της J&J χαιρετίστηκε αρχικά ως επιλογή μίας δόσης που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις δυσπρόσιτες ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι οποίοι ενδέχεται να μην λάβουν την απαραίτητη δεύτερη δόση της Pfizer ή της Moderna.

Αλλά οι σύμβουλοι του CDC δήλωσαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια πριν από ένα χρόνο. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 16 εκατομμυρίων που έκαναν το εμβόλιο της J&J.