Πρεζεράκος: Δεν παρέλαβα εγώ τη μελέτη – Επιβεβαιώνει ο Πλεύρης – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

 Πρεζεράκος: Δεν παρέλαβα εγώ τη μελέτη – Επιβεβαιώνει ο Πλεύρης – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ με την μελέτη Τσιόδρα Λύτρα, καθώς μετά τις διαρροές ότι ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος παρέλαβε τη μελέτη, ο ίδιος το διαψεύδει. Ο κ. Πρεζεράκος μίλησε μίλησε στο iEidiseis και ξεκαθάρισε: «Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. Έχω άγνοια για το θέμα».

«Έχω άγνοια για τη μελέτη» είπε κατηγορηματικά.

Μάλιστα, λίγο αργότερα ο κ. Πρεζεράκος επανήλθε με ανακοίνωση, διαψεύδοντας και επίσημα την παραλαβή της μελέτης από τον ίδιο:

“Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας”, αναφέρει στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα σε επικοινωνία μας ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Λύτρας, δεν αναφέρει πού την παρέδωσε και εμμένει στην αρχική του αναφορά “Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς”.

Λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Πρεζεράκος τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει τέτοια μελέτη.

Συγκεκριμένα είπε στη Βουλή: 

  • «Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία γνώση του Μαξίμου για την μελέτη». Αυτή ήταν η απάντηση του Θάνου Πλεύρη όταν κλήθηκε από την Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση για την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Τι προηγήθηκε

Σε ρεπορτάζ του το Mega, το βράδυ της Παρασκευής, τονίστηκε ότι «όπως φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αλλά και ο κ. Πλεύρης δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης. Το πρόσωπο «κλειδί» ήταν ο Π.Πρεζεράκος.

Συγκιριμένα αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ: «Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος ήταν ο παραλήπτης της έρευνας που έκαναν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας για τη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας».

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την προσφορά του και το έργο του μέχρι τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Τσίπρας: Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…

Με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα τελευταία δεδομένα σημειώνοντας:

«Κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…».

Νικολαϊδης: «Η πρώτη απόπειρα για αποδιοπομπαίο τραγο έπεσε στο κενό»

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μέσω ανάρτησης στο Twitter, σημείωσε ότι «η πρώτη απόπειρα για αποδιοπομπαίο τραγο έπεσε στο κενό, ο επιλαχών δεν ήταν αρκετά πρόθυμος και διέψευσε».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση που έκανε:

«Η πρώτη απόπειρα για αποδιοπομπαίο τραγο έπεσε στο κενό, ο επιλαχών δεν ήταν αρκετά πρόθυμος και διέψευσε.

Δεν πειράζει, όλο και κάποιον θα βρουν. Ή έτσι νομίζουν».

Η πολιτική κόντρα που προηγήθηκε

Η πολιτική ένταση είναι στο «κόκκινο» με φόντο την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης επανέλαβε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.

«Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης και όλο το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τη μελέτη που δείχνει έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ. Επειδή ο συνυπογράφων με τον κ. Τσιόδρα, καθηγητής κ. Λύτρας εμφατικά επαναλαμβάνει πως “ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων όσους μπορούν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ”», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

«Θα ζητήσουν έστω μια συγνώμη για τα συνειδητά ψέματα και την εγκληματική τους αμέλεια; Για το «δεν υπάρχει διαφορά για τους εντός και τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους» του κ. Μητσοτάκη; Για το “δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ”, του κ. Σκέρτσου; Για το «πεταμένα λεφτά» τα χρήματα για επιπλέον ΜΕΘ, του κ. Πέτσα; Για το «ακόμη κι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» του κ. Γεραπετρίτη;».

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και ήξεραν και ψεύδονταν πάνω στις χιλιάδες απώλειες. Είναι όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν γνωρίζαμε τη μελέτη»

Έπειτα, ο Άκης Σκέρτσος εξέδωσε γραπτή δήλωση ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε το εξής:

«Το μεσημέρι μετά την ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα , υπενθυμίζω, ότι είπα επί λέξει:

“Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν να θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη;

(1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και

(2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. Και τα δύο ζητήματα -πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης -έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επομένως, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα”

Είπα, δηλαδή, σαφώς ότι δεν λάβαμε την μελέτη, φράση που αποσιώπησε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία σχολίασε τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου και τόνισε το εξής:

«Από το “δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα”, ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ.

Αδιάφορο ότι ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια.

Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως “ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων”, κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση».

Σχετικά Άρθρα