Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας – Φόβοι για capital controls

 Ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας – Φόβοι για capital controls

Το «τσουνάμι» πιέσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας, με το νέο ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου, επηρεάζει αρνητικά και το χρηματιστήριο της χώρας.
Το μεσημέρι ο IST 100, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έφτασε να υποχωρεί έως και 7%, με την τουρκική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να προβαίνει σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών, για δεύτερη φορά μέσα στην Παρασκευή και με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί έως και 7,4%. Λίγο μετά από τις 16:24, ήρθη η αναστολή και η συνεδρίαση ξεκίνησε, με τον IST 100 να πέφτει 9%, στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Μάρτιο του 2021.

Ακόμα, οι πιέσει στην τουρκική οικονομία γίνονται εμφανείς και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο της χώρας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Σε βαρέλι δίχως πάτο αποδεικνύεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά από τις νέες κινήσεις του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για τη συγκράτηση της πτώσης του νομίσματος και έπειτα από τη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα έφτασε αργά το πρωί της Παρασκευής σε νέο ιστορικό χαμηλό, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 17 λιρών ανά 1 αμερικανικό δολάριο, ενώ στη συνέχεια και το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) υποχωρεί 6,98% και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 16,7721 λίρες ανά δολάριο.

Όπως αναφέρει το Reuters, με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2021, ενώ μόνο τις τελευταίες 30 μέρες έχει χάσει το 37% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία μπορεί να φτάσει έως και το 30% το 2022, μετά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% που ανακοίνωσε χθες η Άγκυρα και λόγω των αυξημένων ενεργειακών τιμών που θα διατηρηθούν τουλάχιστον και τα μέσα του επόμενους έτους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από την αύξηση του κατώτατοι μισθού που ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί από 3,5% έως 10%, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικά Άρθρα