Φόβοι για υπερμετάλλαξη Όμικρον και Δέλτα στην Βρετανία – Συναγερμός στην Moderna – Βατόπουλος: Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί

 Φόβοι για υπερμετάλλαξη Όμικρον και Δέλτα στην Βρετανία –  Συναγερμός στην Moderna –  Βατόπουλος: Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί

Μια νέα υπερμετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna.

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε  ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερπαραλλαγή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα ανέφερε ο Μπάρτον μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας.

Ο αποχαιρετισμός του Γρηγόρη Πετράκου στον Γιώργο Τράγκα: “Όσο ήσουν στο νοσοκομείο δεν είπα λέξη”

Οι λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα. Εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού. 

Ο Μπάρτον προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία καθιστούν αυτό το σενάριο πιο πιθανό. 

Βατόπουλος: Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε. Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.

«Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τόνισε.

Ενόψει των εορτών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.

Σχετικά Άρθρα