Ινδονησία: Ισχυρότατος σεισμός – Προειδοποίηση για τσουνάμι

 Ινδονησία: Ισχυρότατος σεισμός – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ινδονησία, περίπου στις 5.20 το πρωί ώρα Ελλάδας. Αν και ο σεισμός είχε χαμηλό εστιακό βάθος, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τσουνάμι. «Είναι πιθανό να χτυπήσουν επικίνδυνα κύματα κατά μήκος ακτών που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο», προειδοποίησε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έχει έδρα τη Χονολουλού.

Η ινδονησιακή μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,5 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών σε εστιακό βάθος 18,5 χιλιομέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Φλόρες, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Μομέρε. Έχει καταγραφεί μία τουλάχιστον μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών.

Κατά το USGS, ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα δεν θεωρείται μεγάλος, εξαιτίας του ότι ο σεισμός έγινε σε μάλλον αραιοκατοικημένη περιοχή του αρχιπελάγους, ωστόσο «πρόσφατοι σεισμοί σε αυτή την περιοχή δημιούργησαν δευτερογενείς κινδύνους, όπως κατολισθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες».

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι αφορούν τις περιοχές Μαλούκου, Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, Δυτική Νούσα Τενγκάρα, Νοτιοανατολική και Νότια Κελέβη.

Πηγή φωτό: BBC

Σχετικά Άρθρα