Ο καθηγητής παιδιατρικής Γ. Χρούσος στο libre: Το παιδικό εμβόλιο κατά της Covid προστατεύει από το επικίνδυνο σύνδρομο MIS-C

 Ο καθηγητής παιδιατρικής Γ. Χρούσος στο libre: Το παιδικό εμβόλιο κατά της Covid προστατεύει από το επικίνδυνο σύνδρομο MIS-C

Για την αναγκαιότητα του παιδικού εμβολιασμού και την προστασία των παιδιών, όχι μόνο από την Covid-19 αλλά και από το σπάνιο αλλά επικίνδυνο σύνδρομο MIS-C, που προκαλείται σε παιδιά που έχουν νοσήσει μίλησε στο libre, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γιώργος Χρούσος.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όταν, αρχικά, ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, το μόνο παρήγορο δεδομένο ήταν ότι η νόσος δεν χτυπά τα παιδιά, τα οποία ακόμα και αν μολύνονταν ήταν συνήθως ασυμπτωματικά. Οι πολλές, όμως, μεταλλάξεις του ιού, και κυρίως η Δέλτα και η πιο πρόσφατη η Όμικρον, έχουν ανατρέψει αυτό το μοναδικό θετικό στοιχείο.

Έτσι, ήδη από το πρώτο διάστημα «κυριαρχίας» της μετάλλαξης Δέλτα, πέρσι την άνοιξη, έγινε λόγος για την αναγκαιότητα και παιδικού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, όχι μόνο για την προστασία της κοινότητας αλλά και των ίδιων των παιδιών. Πριν λίγες ημέρες, άνοιξε και στη χώρα μας η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, που ξεκινάει από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ας δούμε τι μας είπε για την ωφέλεια του παιδικού εμβολιασμού και την προστασία από το σύνδρομο MIS-C, που έχει καταγραφεί σε περίπου 30 παιδιά που έχουν νοσήσει στη χώρα μας, ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ Γιώργος Χρούσος.

*Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

«Ο ιός SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο, το σύνδρομο MIS-C, το οποίο έχει κλινικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να μοιάζει πολύ με το γνωστό σύνδρομο Kawasaki και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αγγείων, ιδίως των αγγείων της καρδιάς, των στεφανιαίων αγγείων.

Το Πολυσυστηματικό αυτό Φλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Είναι σοβαρό, αλλά γνωρίζουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε και μπορούμε να το θεραπεύσουμε.

Στη χώρα μας, είχαμε πάνω από 30 περιστατικά παιδιών με το σύνδρομο MIS-C μετά από νόσηση από Covid.  Καλό είναι να μην το πάθει ένα παιδί, γιατί θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, χορήγηση κορτιζόνης, φαρμακευτική αγωγή. Συνεπώς, είναι χρήσιμο να το προλάβουμε με το εμβόλιο, το οποίο δεν προκαλεί παρενέργειες. Στα μικρά παιδιά, πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο κατά της Covid είναι τελείως αβλαβές. Δεν έχουν καταγραφεί καθόλου ανεπιθύμητες παρενέργειες και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην Αμερική και στον Καναδά, έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά. Είμαστε, πλέον, σίγουροι ότι είναι ωφέλιμο 100% το εμβόλιο για την υγεία των παιδιών μας!».

  • Βλέπετε να ανταποκρίνονται οι γονείς τις πρώτες αυτές ημέρες διάθεσης των παιδικών εμβολίων κατά της Covid, κλείνοντας ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών τους;

«Έτσι έχει φανεί, από τις πρώτες ημέρες, καθώς έχουν γίνει πολλές αιτήσεις για ραντεβού. Πάμε καλά και το έχουν κατανοήσει και οι παιδίατροι οι οποίοι συνιστούν πλέον ανεπιφύλακτα το εμβόλιο.
Από την προσωπική μου εμπειρία, ήμουν στην Αμερική πριν 3 εβδομάδες, και είδα ότι και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στον παιδικό εμβολιασμό. Μάλιστα, το έκαναν και τα δικά μου εγγονάκια, ηλικίας 5 και 8 ετών. Δεν είχαν παρενέργειες όπως δεν έχει κανένα παιδί. Η δόση είναι πολύ μικρή και ο οργανισμός τους κάνει πολύ καλή ανταπόκριση, παράγοντας αντισώματα, που διαρκούν περισσότερο και μπορεί να μη χρειαστεί δεύτερη δόση».

  • Άρα, θα τι μπορούσαμε να πούμε στους γονείς που προβάλλουν σαν επιχείρημα ότι έχουν εμπιστοσύνη στα παλιάς τεχνολογίας εμβόλια;

«Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και όλοι οι πολίτες ότι τα νέας τεχνολογίας εμβόλια, όπως τα mRNA, είναι πολύ πιο αβλαβή. Το mRNA παραμένει ελάχιστα μόνο λεπτά στον οργανισμό. Εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα, παράγει την πρωτεΐνη για την καταπολέμηση του ιού και αποβάλλεται. Κανένα φόβο δεν πρέπει να μας προκαλεί η τεχνολογία των mRNA εμβολίων»_.

Σχετικά Άρθρα