Μαζική μετανάστευση λόγω… λειψυδρίας – Η ασύμμετρη απειλή για τη Δύση

 Μαζική μετανάστευση λόγω… λειψυδρίας – Η ασύμμετρη απειλή για τη Δύση

Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενου του εκτοπισμού από τον τόπο τους, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, καθώς η κλιματική κρίση και η ταχεία αύξηση του πληθυσμού οδηγούν σε αύξηση της μετανάστευσης με «τεράστιες επιπτώσεις τόσο για τους αναπτυσσόμενους όσο και για τους ανεπτυγμένους κόσμους, σύμφωνα με μια ανάλυση.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP), ένα thinktank που παράγει ετήσιους παγκόσμιους δείκτες για την τρομοκρατία και την ειρήνη, ανέφερε σε ανάλυσή του ότι 1,2 δισ. άνθρωποι ζουν σε 31 χώρες που δεν είναι αρκετά ανθεκτικές για να αντέξουν τις οικολογικές απειλές.

Οι 19 από αυτές, που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αριθμό απειλών, όπως έλλειψη νερού και τροφίμων και μεγαλύτερη έκθεση σε φυσικές καταστροφές, συγκαταλέγονται επίσης στις 40 λιγότερο ειρηνικές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το μητρώο του IEP.

Πολλές από τις χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από οικολογικές απειλές, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Μπουρκίνα Φάσο και η Ουγκάντα, αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν σημαντικές αυξήσεις πληθυσμού, σημείωσε η έκθεση. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται με τη σειρά της να οδηγήσει περαιτέρω σε μαζικούς εκτοπισμούς.

«Αυτό θα έχει τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και στον ανεπτυγμένο, καθώς ο μαζικός εκτοπισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ροές προσφύγων προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Steve Killelea, ιδρυτής του ινστιτούτου.

«Οι οικολογικές απειλές θέτουν σοβαρές προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό θα αυξηθεί αν δεν υπάρξει επείγουσα παγκόσμια συνεργασία. Ελλείψει δράσης, πιθανότατα θα αυξηθούν οι αστικές αναταραχές και οι συγκρούσεις.»

Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα στοιχεί, προκειμένου να συντάξει την έκθεση των 157 χωρών, που υπάγονται σε οκτώ οικολογικές απειλές. Στη συνέχεια αξιολογεί την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν.

Η συγκεκριμένη ανάλυση διαπιστώνει ότι 141 χώρες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία οικολογική απειλή έως το 2050, με την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, απειλούνται περισσότερο από τη λειψυδρία ενώ άλλες όπως το Πακιστάν, το Ιράν, η Κένυα, η Μοζαμβίκη και η Μαδαγασκάρη αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό απειλών και αυξανόμενης ανικανότητας αντιμετώπισης αυτών.

«Η έλλειψη ανθεκτικότητας θα οδηγήσει σε επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του ανταγωνισμού έναντι των πόρων, στην αύξηση των πολιτικών αναταραχών και των μαζικών εκτοπισμών», ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα, η ανάλυση θεωρεί το Πακιστάν ως τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που κινδυνεύουν από μαζική μετανάστευση, ακολουθούμενη από την Αιθιοπία και το Ιράν.

Προσθέτει δε, ότι σε τέτοιες χώρες «ακόμη και μικρές οικολογικές απειλές και φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική μετατόπιση του πληθυσμού».

Αντίθετα, πλουσιότερες, πιο ανεπτυγμένες περιοχές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντιμετωπίζουν λιγότερες οικολογικές απειλές και θα ήταν πιο έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν «θα απαλλαγούν από τις ευρύτερες επιπτώσεις».

Η έκθεση ανέφερε επίσης  ότι 16 χώρες,  μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν καμία απειλή.

Πρόσθεσε δε, ότι ο κόσμος θα διαθέτει 60% λιγότερο πόσιμο νερό από ό, τι πριν από 50 χρόνια, ενώ παράλληλα προβλέπεται να αυξηθεί η ζήτηση για τρόφιμα κατά 50% έως το 2050.

Την ίδια ώρα, και οι φυσικές καταστροφές ήταν πιθανό να αυξηθούν σε συχνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα κράτη θα γίνουν ευάλωτα μέχρι τότε.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα