Τρίτη δόση εμβολιασμού: Κλείστηκαν 130.000 ραντεβού – Το πρωτόκολλο για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca

 Τρίτη δόση εμβολιασμού: Κλείστηκαν 130.000 ραντεβού – Το πρωτόκολλο για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι σήμερα το πρωί έχουν κλείσει πάνω από 130.000 ραντεβού για τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών έδωσε αιφνιδιαστικά πράσινο φως για να μειωθεί το χρονικό διάστημα από 6 στους 3 μήνες για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Τα δεδομένα που έλαβε υπόψη η επιτροπή ήταν αφενός ο κίνδυνος που δημιουργείται μέσα στον χειμώνα με την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της Omicron και αφετέρου τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Σύμφωνα πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Εμβολιαστικά ραντεβού

Πάντως, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα κλείστηκαν 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

Pfizer, Moderna ή AstraZeneca

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του προγράμματος Cov-Boost, στα αρχικά ευρήματα της οποίας είχε βασιστεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων το Σεπτέμβριο.

Μετά από τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλια διαφόρων εταιρειών σε σχεδόν 3.000 εθελοντές, δύο με τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, προέκυψε σημαντική αύξηση τόσο των αντισωμάτων όσο και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το σκεύασμα της Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνει τα αντισώματα κατά 25 φορές έναν μήνα αργότερα. Τρίτη δόση με Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά οκτώ φορές.

Η πιο δυνατή αντίδραση προκύπτει με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna μετά από δύο δόσεις του AstraZeneca, καθώς τα αντισώματα αυξάνονται κατά 32 φορές. Ενισχυτική δόση με Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer προκαλεί αύξηση αντισωμάτων στον οργανισμό κατά 11 φορές.

Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι το συμπέρασμα που κρατούν είναι πως και τα δύο εμβόλια τύπου mRNA είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς την ενίσχυση του οργανισμού με την τρίτη δόση.

Σχετικά Άρθρα