Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στη Βρετανία – Πιθανώς ανθεκτική στα εμβόλια

 Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στη Βρετανία – Πιθανώς ανθεκτική στα εμβόλια

Προβληματισμό, για την μετάλλαξη Όμικρον προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από την Βρετανία, όπου η νέα παραλλαγή κάνει επέλαση με 135 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Βρετανική έρευνα προκαλεί ανησυχία σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, καθώς φαίνεται να είναι ανθεκτική στα αντισώματα, που έχουν παραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο από εμβόλια όσο και από νόσηση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, -οργανισμός αντίστοιχος με αυτόν του ΕΟΔΥ-, στην εσωτερική ταξινόμηση κινδύνων που πραγματοποιεί έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για την μετάλλαξη «Όμικρον» διότι, όπως αναφέρεται, θεωρητικά και με βάση τις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στην παραλλαγή, μπορεί να ανθίσταται στα αντισώματα, τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενη λοίμωξη.

Δηλαδή, τονίζεται ο κίνδυνος επαναλοίμωξης όπως έχουμε δει στην Νότια Αφρική, ενώ παράλληλα το στέλεχος μπορεί να είναι ανθεκτικό και στα κοκτέιλ αντισωμάτων που συνταγογραφούνται από το βρετανικό σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα μπορούν μεν να εμποδίσουν την λοίμωξη ή την επαναλοίμωξη αλλά θα μπορούν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση ή το θάνατο.

Σχετικά Άρθρα