Θάνατος 25χρονου: Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

 Θάνατος 25χρονου: Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

“Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα”, δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), σχετικά με τον θάνατο του 25χρονου Πάρη, ο οποίος φιλοξενείτο στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Δημήτριος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το thestival τα προηγούμενα 24ωρα, ο 25χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού το βράδυ της Κυριακής. Μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία του εξιτηρίου, το μεσημέρι της Τρίτης, ο 25χρονος εμφάνισε επιπλοκές και τελικά κατέληξε.

Ηράκλειο: Φυλάκιση 15 μηνών στον πατέρα που εγκατέλειψε την κόρη του σε χαρτόκουτα

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ περιθαλπομένων του ιδρύματος, το βράδυ της Κυριακής, με τον έναν από τους δύο να είναι σε κατάσταση αμόκ. Εργαζόμενος του ιδρύματος κατήγγειλε ότι ο υπάλληλος του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία “Αγίου Δημητρίου” που πρόσεχε τους συγκεκριμένους περιθαλπόμενους, όταν ξέσπασε η συμπλοκή δεν έπραξε το παραμικρό για να τους σταματήσει.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετέβη σήμερα στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και την απόδοση όλων των ευθυνών.

Πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΜ: Σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες

Σε σημερινές δηλώσεις της, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), Βασιλική Νάκου σημειώνει ότι από τη Δευτέρα που ενημερώθηκε “για το περιστατικό ξυλοδαρμού περιθαλπόμενου του ΠΑΑΠΑΘ και την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της πόλης”, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σημειώνει ότι ζήτησε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ώστε να γίνουν γνωστά τα ακριβή αιτία του θανάτου του 25χρονου, ενώ παράλληλα αιτήθηκε να της δοθεί ο ιατρικός του φάκελος.

Χθες το μεσημέρι, τονίζει η κ. Νάκου, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα. “Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα”, επισήμανε στη δήλωσή της και διαβεβαίωσε ότι “προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φθάσω την υπόθεση μέχρι τέλους”.

Αναλυτικά, η Πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΜ, Βασιλική Νάκου δήλωσε τα εξής:

“Από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ημέρα που λαμβάνω γνώση για το περιστατικό ξυλοδαρμού περιθαλπόμενου του ΠΑΑΠΑΘ και την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της πόλης, διέταξα ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του περιθαλπόμενου μας, ως Πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΚΚΠΠΚΜ ζήτησα τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ώστε να γίνουν γνωστά τα ακριβή αιτία του θανάτου, ενώ παράλληλα αιτήθηκα στο νοσοκομείο να μας δοθεί ο ιατρικός του φάκελος.

Εχθές, στη 1 το μεσημέρι, κατέθεσα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα. Η διοίκηση οφείλει να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους.

Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φθάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Η διοίκηση του Κέντρου, το σωματείο των γονέων και κηδεμόνων των περιθαλπόμενων μας και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη υπόσταση δεν έχουν καμία θέση στο ΚΚΠΠΚΜ από όπου και αν προέρχονται. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Από την ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ μάχομαι για την καλυτέρευση των συνθηκών φροντίδας των περιθαλπόμενων, για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών χρόνιας νοσηλείας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, για την προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης και για την ίση μεταχείριση στα άτομα με αναπηρία.

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεσμεύομαι στη μνήμη του αγαπημένου μας παιδιού, Πάρη, ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, ώστε ως κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία και ο σεβασμός των ίσων δικαιωμάτων, η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, καθώς και η αξιοπρεπής διαβίωση τους, να καταστεί από στόχος σε καθημερινή πράξη. Θα μου επιτρέψετε να μη δεχθώ ερωτήσεις. Θρηνώ μαζί με την οικογένεια του αποθανόντος. Το διοικητικό συμβούλιο του ΚΚΠΠΚΜ και εγώ προσωπικά
εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.

Μηνυτήρια αναφορά από τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετέβη σήμερα στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 25χρονου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Μιχαηλίδου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Αντιεισαγγελέα Ανηλίκων. Σκοπός της συνάντησης, ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η κα. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Σε δήλωσή της, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε: “Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων.
Είμαι εδώ, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο για να επαναλάβω την στράτευσή μου και την στράτευσή μας ως Κυβέρνησης στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης. Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία. Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν 2 μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον Υπεύθυνο Προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μεικτών κλιμακίων, που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα”.

Σχετικά Άρθρα