Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100%

 Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100%

Μπαράζ διασταυρώσεων ξεκινά η ΑΑΔΕ για το «καυτό» θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω των οποίων διανεμήθηκε φθηνό χρήμα σε περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω των επτά κύκλων. Η Ανεξάρτητη Αρχή πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την «Εργάνη», έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις για το αν πληρούν και τηρούν τους όρους που προέβλεπαν οι κρατικές ενισχύσεις και κυρίως αν διατήρησαν -ως όφειλαν– τον αριθμό των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα που απαιτούσε ο νόμος για καθέναν από τους επτά κύκλους.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι φορολογούμενοι, η οποία θα επιστραφεί στο κράτος «κουρεμένη» έως και 75% και σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, η μεγαλύτερη δυσκολία στον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών είναι ο έλεγχος της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρηματίες δεν τήρησαν τον όρο και προέβησαν σε μειώσεις του προσωπικού, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» της ΑΑΔΕ και θα ζητηθεί η επιστροφή του 100% της κρατικής ενίσχυσης, αφού από τη στιγμή που δεν τήρησε τον νόμο δεν θα δικαιούται απολύτως κανένα «κούρεμα».

Μάλιστα, το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος με εφάπαξ πληρωμή και όχι σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως θα πράξουν από τον Ιανουάριο του 2022 οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίες τήρησαν το πλαίσιο που διέπει τους όρους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, το ποσό θα εμφανιστεί στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του myAADE και στη συνέχεια θα πρέπει να επιλεγεί το πεδίο «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης», προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή του ποσού.

Σχετικά Άρθρα