Ικαρία: Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 5 και 4,1 Ρίχτερ – Εκτιμήσεις σεισμολόγων και πληροφορίες για την κατάσταση στο νησί (vid)

 Ικαρία: Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 5 και 4,1 Ρίχτερ – Εκτιμήσεις σεισμολόγων και πληροφορίες για την κατάσταση στο νησί (vid)

Η διπλή σεισμική δόνηση το πρωί στην Ικαρία, αναστάτωσε τους κατοίκους. Η πρώτη δόνηση ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και σημειώθηκε στις 06:00. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικαρίας, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 16,3 χιλιόμετρα.

Στις 06:09 σημειώθηκε άλλη μία δόνηση, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικαρίας και το εστιακό βάθος στα 22,4χλμ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές από τους σεισμούς και η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί καμία κλίση για βοήθεια. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σάμο μέχρι και περιοχές της Αττικής.

«Είναι ένας σεισμός που είναι στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που έδωσε πέρυσι τον σεισμό στη Σάμο» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε περιοχή μικρής σεισμικότητας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή. Θα παρακολουθήσουμε την επόμενη περίοδο την εξέλιξη του φαινομένου» προσέθεσε.

Διαβεβαίωσε πως ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει το ρήγμα της Σάμου, καθώς εκείνο έχει εκτονωθεί από πέρσι, και δεν υπάρχει ανησυχία.

«Κουνηθήκαμε πάρε πολύ. Το καταλάβαμε γιατί είμαι δίπλα στην περιοχή που έγινε» σημείωσε κάτοικος της περιοχής στο OPEN, αναφέροντας πως έγινε πολύ αισθητός ο αρχικός σεισμός και η δεύτερη δόνηση.

«Είχε και διάρκεια και βοή και το κούνημα δεν θα σας πω πώς ήταν» συμπλήρωσε.

«Είχε γίνει σεισμός πριν από ένα χρόνο περίπου και εκείνος ήταν πολύ πιο δυνατός, από την άλλη ήταν παρόμοιας διάρκειας» σημείωσε στο Mega άλλος κάτοικος.