Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον Μπάιντεν

 Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον Μπάιντεν

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο και πυροδότησε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ειδικότερα, κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον μετά το σαββατοκύριακο από την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε από την ομάδα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 χθες, Κυριακή (28/11), το απόγευμα, καθώς αξιωματούχοι αναμένουν ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα φτάσει στις ΗΠΑ παρά την επικείμενη απαγόρευση της άφιξης ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε πρώτα.

Γενετική προδιάθεση βαριάς νόσησης από Covid – Μαγιορκινης στο libre: Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ξεκληριστεί

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν να προσφέρουν «έναν βαθμό προστασίας κατά σοβαρών περιπτώσεων της COVID-19», και οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη σύστασή τους να λάβουν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με ενημέρωση για τη σύσκεψη.

Ο Μπάιντεν προβλέπεται να ενημερώσει σήμερα τους πολίτες σχετικά με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος και τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Όμικρον η οποία εντοπίστηκε πρώτα σε χώρες της νότιας Αφρικής, τώρα έχει διαγνωσθεί επίσης στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τη γειτονική χώρα των ΗΠΑ, τον Καναδά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα χθες ο Φάουτσι δήλωσε στο ABC News «This Week» ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος θα φτάσει «αναπόφευκτα» στις ΗΠΑ. «Δίνει σαφώς μια ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει τώρα να ανησυχούμε», πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο NBC.