“ΔΗΜΗΤΡΑ 2021” – Άσκηση ετοιμότητας για τις πλημμύρες – Τα πέντε διαφορετικά επεισόδια της άσκησης

 “ΔΗΜΗΤΡΑ 2021” – Άσκηση ετοιμότητας για τις πλημμύρες – Τα πέντε διαφορετικά επεισόδια της άσκησης

Άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελευσίνας, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Απεγκλωβισμός από αέρος και διάσωση αγνοούμενου

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε συνθήκες πλημμυρικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση 5 διαφορετικών «επεισοδίων»:

1) Εγκλωβισμό ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο, από υπερχείλιση του ποταμού.

2) Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού.

3) Διάσωση ατόμου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στο συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας.

4) Διάσωση ατόμου από φορτηγό όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και

5) ‘Αντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες στον Συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης, διενεργήθηκε απεγκλωβισμός ατόμου από αέρος με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και διάσωση αγνοουμένου από το Λιμενικό Σώμα στις εκβολές του ποταμού Σαρανταπόταμου.

   

Το άλφα και το ωμέγα

Την αξία του συντονισμού σε τέτοιες ασκήσεις ετοιμότητας, αλλά κυρίως την ώρα της κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης τονίζοντας ότι είναι «το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας μας για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα συνεχίσουν σε αυτό το μοτίβο με ασκήσεις σε όλη τη χώρα, γιατί «πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης χρειάζονται πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα».

«Μέσα από τις ασκήσεις καθοδηγούμαστε στο πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητα», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι αποτελεί «ένα μεγάλο στοίχημα ολόκληρης της χώρας».

Ετοιμοπόλεμες

Σχετικά με το πρόγραμμα «Αιγίς» που θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ότι θα τους προσφέρει τη χρηματική υποστήριξη ώστε να αναβαθμίσουν την Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα, αλλά και να χτίσουν το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται, με βάση την πρόληψη, την προετοιμασία και την ετοιμότητα όλων των δυνάμεων, όπως και του πληθυσμού.

«Δεν μπορεί να είναι εκτός αυτής της προετοιμασίας οι δημότες κάθε περιοχής», ανέφερε αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ελευσίνας και όλες τις υπηρεσίες που ήταν εδώ, γιατί, όπως είπε, «απέδειξαν ότι είναι όντως «ετοιμοπόλεμες»».

 

Η δεύτερη άσκηση στη Δυτική Αττική

Η άσκηση αυτή ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καθώς η πρώτη είχε γίνει στο Αλεποχώρι στο Δήμο Μεγαρέων.  Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η περιοχή της Ελευσίνας είναι ίσως από τις πιο ευάλωτες ολόκληρης της Ελλάδας.

«Από την αρχή, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή, την οποία έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές. Στην κακοκαιρία «Μπάλλος» ενεργήσαμε άμεσα και καταφέραμε να αποσοβήσουμε κινδύνους από μια σοβαρή πλημμύρα, γιατί όπως και καλά γνωρίζετε, εδώ δίπλα στον οικισμό των Ποντίων υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι το σενάριο της άσκησης κύλησε εξαιρετικά και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, Πυροσβεστικής, Ε.Μ.Α.Κ., Λιμενικού Σώματος, Περιφέρειας, δήμου και Πολιτικής Προστασίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.

«Η Πυροσβεστική, όπως πάντα, έκανε το καθήκον της. Έχω δει πάρα πολλές ανάλογες ασκήσεις στην Ευρώπη και η εμπειρία μου δείχνει ξεκάθαρα ότι το ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα σώματα ασφαλείας στη χώρα μας είναι εξαιρετικό. Σήμερα είχαμε έναν νεαρό πυροσβέστη 23 χρονών που παρουσίαζε την άσκηση με εξαιρετικό τρόπο. Το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου», κατέληξε ο υπουργός. 

 

Επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πιθανότητα εκδήλωσης φυσικών καταστροφών απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα κρατικών φορέων και πολιτών. Η δοκιμασία της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, με τη χρήση των μέσων κατά την εφαρμογή τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, είναι αυτά που δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά για μια ακόμη φορά σήμερα».

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον δήμο Ελευσίνας και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του εθνικού διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, καθώς και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου.

    

Το «παρών» στην άσκηση έδωσε, επίσης, το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος  Στέφανος  Κολοκούρης, ο υπαρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, αρχιπύραρχος  Κωνσταντίνος  Θεοφιλόπουλος, καθώς και αξιωματικοί του ΠΣ. Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, ο βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Νικόλαος Καστρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ελευσίνας, Λεωνίδας Παππάς.

  

Δράσεις πρόληψης

Στη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, την Υπηρεσία εναερίων μέσων ΠΣ, καθώς και την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, το Δασαρχείο Αιγάλεω, η 112 Πτέρυγα Μάχης Ελευσίνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Δήμος Ελευσίνας, η Ελληνική Αστυνομία με δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το Ε.Κ.Α.Β. και η ΔΕΔΔΗΕ.

Η σημερινή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και των πολιτών, ιδίως ευάλωτων περιοχών, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Κιβωτός 2021 στο Αλεποχώρι

Αντίστοιχης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021»είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή του Αλεποχωρίου Αττικής. Ανάλογες δράσεις, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, παρουσιάσεις και ασκήσεις ετοιμότητας, δρομολογούνται σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου.