Παραλλαγή “Μποτσουάνα” : Μειώνει τουλάχιστον 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Έκτακτες ανακοινώσεις

 Παραλλαγή  “Μποτσουάνα” : Μειώνει τουλάχιστον 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Έκτακτες ανακοινώσεις

Συναγερμό σε όλο τον κόσμο σήμανε η νέα παραλλαγή του κοροναϊού από την Μποτσουάνα.

Εξόχως ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Βρετανού Υπουργού Υγείας, Σατζιντ Ζαβιντ -κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου- υποστήριξε ότι η νέα μετάλλαξη του θανατηφόρου ιού, ο οποίος περιέχει περισσότερα από 30 νέα υποστελέχη, πέρα από τη “σούπερ” -όπως τη χαρακτήρισε- μεταδοτικότητα, καθιστά τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κοροναϊό 40% λιγότερο αποτελεσματικά.

Νέο “χτύπημα” Μπατζελή :Κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το κοιτάξεις

“Οι επιστήμονες μας είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι σχετικά με τη νέα μετάλλαξη. Και εγώ το ίδιο. Για το λόγο αυτό πήραμε άμεσα μέτρα απαγορεύοντας τις πτήσεις προς έξι χώρες της Αφρικής, ενώ όσοι ταξιδιώτες φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη συγκεκριμένη ήπειρο θα μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα”, επισήμανε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, σε ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία λαμβάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να ορίσει την παραλλαγή ως «παραλλαγή Nu», χρησιμοποιώντας το ελληνικό σύστημα ταξινόμησης αριθμών.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στη Βρετανία και οι επιστήμονες λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η παραλλαγή Nu μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τη «Δέλτα».

Από τις 4 το πρωί της Κυριακής, μόνο Βρετανοί ή Ιρλανδοί πολίτες ή όσοι έχουν δικαίωμα διαμονής στη Βρετανία θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Νότια Αφρική.

«Αν κάποιος φτάσει νωρίτερα, τότε θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι και να κάνει τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα», είπε ο Τζαβίντ.

«Και αν κάποιος έχει φτάσει από οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες τις τελευταίες δέκα ημέρες, θα του ζητούσαμε να κάνει εξετάσεις PCR».

Όλοι οι Βρετανοί κάτοικοι που φτάνουν από τη Νότια Αφρική μετά το πρωί της Κυριακής πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο εγκεκριμένο από την κυβέρνηση για 11 διανυκτερεύσεις με κόστος £2.285 ανά άτομο.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια για χιλιάδες Βρετανούς με τις εταιρείες να αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τους πελάτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας έμμεσες διαδρομές ενώ θα ακυρώσουν επίσης όλες τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις.

Σχετικά Άρθρα