“Λίστες Πέτσα”: Ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην εξεταστική – Ερωτηματικό αν θα ζητηθεί διεύρυνση

 “Λίστες Πέτσα”: Ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην εξεταστική – Ερωτηματικό αν θα ζητηθεί διεύρυνση

Στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής για τις “λίστες Πέτσα” αναμένεται να οριστεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσουν. Για το ζήτημα της διεύρυνσης υπάρχει έντονη αμφιβολία αν θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα από την Νέα Δημοκρατία και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα είχε επιμείνει στο θέμα αυτό όταν στις 12 Νοεμβρίου ψηφίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ανάλογο θέμα είχε θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά των «γαλάζιων» βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή δεν έχει ακόμη τεθεί τέτοιο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει φέρει αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ίσως τελικά η Νέα Δημοκρατία δεν ζητήσει την διεύρυνση γιατί πιθανότατα αυτό θα εγείρει όχι μόνον θέμα νέας συζήτησης και εξουσιοδότησης από την Ολομέλεια της Βουλής αλλά θα παρατείνει – αντικειμενικά- και τον χρόνο των εργασιών της επιτροπής. Δηλαδή θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Μια εξέλιξη που φαίνεται να είναι σε αντίθεση με το πολιτικό ζητούμενο από την πλευρά της Ν.Δ, δηλαδή το να «κλείσει» η εξεταστική όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης επισήμανε χθες ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη-Τεταρτη-Πέμπτη) προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της στον προβλεπόμενο χρόνο. Θυμίζουμε ότι χθες εξελέγη το προεδρείο της Επιτροπής στο οποίο μετέχουν μόνον βουλευτές της Ν.Δ η οποία έχει και την πλειοψηφία με 15 στους 29 βουλευτές. Η κυβερνητική πλευρά δεν αποδέχθηκε να μετάσχουν στο προεδρείο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να καταρτιστεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα εξεταστούν. Τόσο για την υπόθεση των κονδυλίων που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για τις καμπάνιες που αφορουσαν την πανδημία, όσο και για την κρατική χρηματοδότηση στην δημοσκοπική εταιρία Opinion Poll.

Η κοινοβουλευτική πρακτική θέλει την λίστα των μαρτύρων να καταρτίζεται μετά από συνεννόηση των κομμάτων που συμμετέχουν, όμως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής. Αυτονόητη για όλες τις πλευρές θεωρείται η κλήση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όπως και η κλήση του αναπληρωτή υπουργόυ Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη μια και το υπουργείο του ανέλαβε την καταβολή των κονδυλίων σε ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως και ο επικεφαλής της γραμματείας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αξιώσει την κλήση στελεχών της διαφημιστικής και δημοσκοπικής αγοράς και προφανώς της εταιρίας που ανέλαβε την οργάνωση της διαφημστικής καμπάνιας για τον Covid 19. Επίσης κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά και εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα