ΕΣΥ: Φόβος ότι θα…πέσει το “τελευταίο οχυρό” της Αττικής- Οργή των γιατρών για την περικοπή κατά 80% των τακτικών χειρουργείων

 ΕΣΥ: Φόβος ότι θα…πέσει το “τελευταίο οχυρό” της Αττικής- Οργή των γιατρών για την περικοπή κατά 80% των τακτικών χειρουργείων

Με το μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να βρίσκεται κοντα στα επίπεδα ρεκόρ, και τις διασωληνώσεις να μην αποκλιμακώνεται και να φθάνουν τις 650 (μαζί με εκείνους τους ασθενείς που συνδέονται με φορητούς αναπνευστήρες σε θαλάμους χειρουργείων ή κοινές κλίνες) η μόνη διέξοδος για το ΕΣΥ, είναι τα γρήγορα εξιτήρια. Όμως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς και θα διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα κι αν σημειωθεί επιπέδωση και ύφεση της πανδημίας τα επόμενα 24ωρα.

Οι λίγες εφεδρείες που υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής εκλείπουν, καθώς χθες η Περιφέρεια σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων ξεπερνώντας τα 2100. Η Αθήνα αποτελεί το “τελευταίο οχυρό” καθώς διαθέτει πολλά νοσοκομεία και κλίνες ΜΕΘ, κι αυτό, όμως, φαίνεται επικίνδυνο να…πέσει.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζει τα νοσοκομεία ώστε αυτά να μην πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να έχει διαθέσιμες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 4500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων άνω των 600 είναι διασωληνωμένοι. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν και θα πρέπει είτε να αδειάσουν οι κατειλημμένες είτε να μετατραπούν άλλες κλινικές νοσοκομείων σε αποκλειστικά για περιστατικά covid.

Με χθεσινή επιστολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρα, την οποία έφερε την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, οι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα χειρουργεία έως 80%. Ο φόβος σημαντικής αύξησης των διασωληνώσεων φαίνεται να επιβάλλει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η εν λόγω ανακοίνωση πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ματίνας Παγώνη.

«Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις, που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του. Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

«Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν από έναν χρόνο. Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός, που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του, δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», δήλωσε έξω φρενών η κα Παγώνη.

Η αντίδραση των γιατρών

Η κοινοποίηση της επιστολής της Αναπληρώτριας Υπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η οποία σημειώνει τα εξής:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έλαβε γνώση επίσημου εγγράφου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάκγα (22/11/21) για περιορισμό έως 80% στη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων όλης της χώρας.

“Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πλεύρη, ήδη από αρκετές εβδομάδες, είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε. Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές. Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ”, σημειώνει σε επιστολή της η ΕΙΝΑΠ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου ζητούν άμεσα:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου (για την μείωση τω χειρουργείων έως 80%) και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Σχετικά Άρθρα