Editorial: Τα παράδοξα της Κυριακής και η νέα ήττα του ορθολογισμού

 Editorial: Τα παράδοξα της Κυριακής και η νέα ήττα του ορθολογισμού

Τις τελευταίες ημέρες, ο πολιτικός ορθολογισμός που επικαλείται “εκ ιδεολογικής παραδόσεως” η κυβέρνηση υπέστη δύο σοβαρές ήττες.

Ο υπουργός Επικρατείας, επικαλούμενος βολικά παρωχημένες μελέτες, επιχειρηματολόγησε υπέρ του ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον κοροναϊό (!) και ως εκ τούτου σήμανε την υποχώρηση έναντι της κατηγορηματικής απαίτησης των συνδικαλιστών (Μπαλάσκας, Μαυροειδάκος κ.ά) να μην αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό του κλάδου.

Από την άλλη, ενώ στο σχετικό ΦΕΚ των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους αναφέρεται πως θα επιβάλλονται πρόστιμα σε υπεύθυνους χώρων λατρείας και ιερείς εάν επιτρέπεται η είσοδος πιστών στους ναούς χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και χωρίς rapid test, στη συνέχεια η κυβέρνηση υπαναχώρησε δια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κι αυτό επειδή η Εκκλησία διεμήνυσε πως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ελέγχει με δικά της μέσα την είσοδο των πιστών στους ναούς.

Γρίφος οι έλεγχοι στις εκκλησίες: Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και ο ρόλος των κληρικών στο επίκεντρο

Αστυνομικοί και Εκκλησία αποτελούν δύο “εκλογικά κοινά” που θεωρούνται ιδεολογικά όμορα στο κυβερνών κόμμα. Και οι δύο αποφάσεις, ωστόσο, συγκρούονται και με τα υγειονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν αλλά και με την ίδια τη λογική. Κι αυτό αποτελεί ήττα για μια κυβέρνηση που επαγγέλεται τον φιλελεύθερο λόγο και την μεταρρυθμιστικότητα.

Όλα αυτά εντείνουν την σύγχιση και την αμφισημία, δίνουν, δε, λαβές και επιχειρήματα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Πρόκειται για αποφάσεις υψηλού κινδύνου. Το “crash test” της Κυριακής στους ναούς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, πιθανώς, δε, να ζήσουμε εντάσεις ή και παράδοξα. Για παράδειγμα, ανεμβολίαστος αστυνομικός να καλείται να ελέγχει ανεμβολίαστους (και χωρίς rapid test) πιστούς…

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που περικόπτονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία για να υποστηρίξουν τις εισαγωγές (κυρίως ανεμβολίαστων) ασθενών Covid. Λανθασμένες αποφάσεις, λανθασμένο μήνυμα.

Libre

Σχετικά Άρθρα