Η Ολλανδή πριγκίπισσα Αμαλία δεν είναι έτοιμη να στεφθεί βασίλισσα

 Η Ολλανδή πριγκίπισσα Αμαλία δεν είναι έτοιμη να στεφθεί βασίλισσα

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας αναμένεται να διαδεχτεί τον βασιλιά πατέρα της, Βίλεμ-Αλεξάντερ. Πρόσφατα με επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, παραιτήθηκε του δικαιώματός της για επίδομα 1,6 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, για τις προσωπικές δαπάνες της.

Στην επιστολή της που δημοσιοποίησε η ολλανδική δημόσια τηλεόραση (NOS) έγραφε: «Το βρίσκω αμήχανο, από τη στιγμή που δεν κάνω τίποτα σε αντάλλαγμα και ενώ άλλοι μαθητές περνούν πολύ πιο δύσκολα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του κοροναϊου».

Η νέα της βιογραφία που κυκλοφόρησε με έγκριση της κυβερνητικής υπηρεσίας πληροφοριών (RVD), η οποία διαχειρίζεται τα του Βασιλικού Οίκου, αποκαλύπτει ότι η μελλοντική βασίλισσα η οποία θα γιορτάσει τα 18α γενέθλιά της στις 7 Δεκεμβρίου, δεν βιάζεται να στεφθεί βασίλισσα. Η ίδια δήλωσε στη βιογράφο Claudia de Breij ότι δεν αισθάνεται έτοιμη και θα ζητούσε από τη μητέρα της να αναλάβει προσωρινά τον θρόνο σε περίπτωση που ο πατέρας της, έφευγε απροσδόκητα από τη ζωή. «Είπα στον πατέρα μου: “Συνέχισε να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι πολύ”».
Ενώ η βασιλική οικογένεια παραμένει δημοφιλής στην Ολλανδία η μοναρχία δέχεται αυξανόμενη κριτική τα τελευταία χρόνια. Η ίδια απαντά ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μία απόφαση κατάργησης του θεσμού. «Μπορούν να το κάνουν φυσικά και μετά θα συνεχίσω να ζω κι εγώ».
Η βιογραφία για τη μεγαλύτερη κόρη και κληρονόμο του Ολλανδού βασιλιά αναφέρει επίσης ότι έχει κάνει πρόβες τις τιάρες της μητέρας της από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, σύμφωνα με το People. «Δείξτε μου μια τιάρα και θα σας απαντήσω από πού προέρχεται. Μπορώ να αναγνωρίσω όλες τις τιάρες της Ευρώπης». Και συνέχισε: «Έτσι κι αλλιώς μου άρεσε πολύ να φοράω τα κοσμήματα της μητέρας μου. Όταν ήμουν πολύ μικρή, η μητέρα μου ετοιμαζόταν για ένα σημαντικό δείπνο και φώναζε σε όλο το σπίτι: “Αμαλία, πού είναι αυτό το δαχτυλίδι;”».
Το βιβλίο περιέχει αποκλειστικές φωτογραφίες και πληροφορίες, από την ζωή της όπως ότι η Αμαλία έχει εργαστεί ως σερβιτόρα σε ένα παραλιακό καφέ. Ο ιδιοκτήτης χαριτολογώντας, την ανέφερε ως η «βασίλισσα του κοκτέιλ». Σχολίασε ότι αν δεν ήταν μελλοντική βασίλισσα, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια καριέρα στο τραγούδι ή στην ιππασία.
Η πριγκίπισσα Αμαλία πέρασε τις τελικές εξετάσεις στο Christelijk Gymnasium Sorghvliet στη Χάγη αποφοιτώντας με άριστα και ελπίζει να κάνει την πρακτική της άσκηση σε μια πολυεθνική εταιρεία πριν ξεκινήσει πανεπιστημιακές σπουδές, πιθανότατα στο Leiden σύμφωνα με το Reuters.