Editorial Libre/ Μπορεί το “ρεβεγιόν στο σπίτι” να πείσει τους ανεμβολίαστους;

 Editorial Libre/ Μπορεί το “ρεβεγιόν στο σπίτι” να πείσει τους ανεμβολίαστους;

Από τον Μάρτιο του 2020 ο πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί πολλές φορές στους πολίτες με ανακοινώσεις (“διαγγέλματα”) που αφορούσαν μέτρα για την πανδημία και προτροπές για τον εμβολιασμό. Οι νέες ανακοινώσεις θα περιγράφουν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ένα θολό πλαίσιο περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι και χριστουγεννιάτικα ψώνια με rapid test. Δεν φαίνεται πως θα αποφασιστεί κάτι περισσότερο, δεδομένου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από το Λονδίνο πως δεν πρόκειται να υιοθετήσει το αυστηρό lockdown της Αυστρίας.

Το ερώτημα είναι εάν η “απειλή” του ρεβεγιόν κατ΄ οίκον θα αποδειχθεί αρκετή ώστε να σπεύσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δη εκείνοι άνω των 60 ετών που διατρέχουν σοβαρότερο κίνδυνο να νοσήσουν και να οδηγηθούν στα νοσοκομεία.

Πολύ αμφιβάλλουμε και μακάρι να διαψευσθούμε. Πέραν των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως αυτός ο “σκληρός πυρήνας” τουλάχιστον 1 εκατ πολιτών δεν θέλει να πεισθεί, εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αποφασίσει ήδη να αυτοπεριορισθούν. Έχουν αναλάβει το σχετικό κόστος της απόφασής τους.

Επίσης, το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν εκ παραδόσεως διοργανώνεται σε σπίτια. Είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που περνούν οικογενειακά και φιλικά τις γιορτές σε σχετικά κλειστό κύκλο, από όσους προτιμούν τα κέντρα διασκέδασης. Έχουν συνηθίσει, άλλωστε, καθώς και πέρυσι με τον ίδιο τρόπο γιόρτασαν.

Όμως, όπως παλαιότερα έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, αυτές οι συναντήσεις στα σπίτια είναι που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Ο κίνδυνος είναι και τώρα υπαρκτός-παρότι σε μικρότερη κλίμακα.

Εάν προστεθούν, δε, και όσοι δεν θα έχουν αποφασίσει να κάνουν έως τότε την 3η δόση και βρίσκονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο “κενό ανοσίας”, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό το οπλοστάσιο των μέτρων. Ορθώς δεν θέλει να κλείσει την οικονομία με ένα γενικό lockdown, από την άλλη, ωστόσο, διστάσει για λόγους πολιτικού κόστους να προβεί σε μέτρα όπως η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.

Οι προβλέψεις των επιδημιολόγων, όμως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η πίεση στο ΕΣΥ,δε, έχει αγγίξει το ανώτατο όριο και ήδη πολλοί νοσούντες καταλήγουν σε πρόχειρες ΜΕΘ εκτός…ΜΕΘ.

Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων με τους νεκρούς της πανδημίας να έχουν υπερβεί τις 17.000 και τις προβλέψεις εφιαλτικά δυσοίωνες.

Libre

Σχετικά Άρθρα