Ανάλυση: Τι ένωσε την αντιπολίτευση στη Βουλή – Τα πέντε σημεία σύγκλισης και η απομόνωση της ΝΔ

 Ανάλυση: Τι ένωσε την αντιπολίτευση στη Βουλή – Τα πέντε σημεία σύγκλισης και η απομόνωση της ΝΔ

Πανδημία και ακρίβεια είναι τα δυο μείζονα κοινωνικά προβλήματα στα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση βλέπει ακόμη και εγκληματικές ολιγωρίες από την κυβέρνηση με τα πυρά πλέον των κομμάτων να είναι καταιγιστικά. Η ελάσσων αντιπολίτευση έρχεται να συνταχθεί με τη μείζονα αντιπολίτευση σε ένα μέτωπο Δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση με αιχμή την αδιαφάνεια στα κρατικά κονδύλια της πανδημίας, την απομόνωση της ΝΔ στο ζήτημα της περιστολής της ελευθερίας του Τύπου και τις εσωτερικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εποπτείας οργανισμών στο γραφείο του πρωθυπουργού είχε σημάνει πολλά καμπανάκια κινδύνου στην Κουμουνδούρου με τα αποτελέσματα τώρα να γίνονται πλέον ορατά και από τον τελευταίο πολίτη.

Πλέον τα δείγματα αδιαφάνειας και περιστολής της δημοκρατίας είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού καθώς παίρνουν και τη μορφή νομοθετημάτων και ανοιχτής σύγκρουσης στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν και εκείνα με τη σειρά τους το ζήτημα της λογοδοσίας στους πολίτες.

Πανδημία

Η επίκαιρη επερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Υπουργό Υγείας είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να φέρει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, τις οποίες συστηματικά και με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση αρνείται όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου να αναλάβει.

Στο επίκεντρο της ερώτησης βρίσκονται οι καταγγελίες γιατρών και επιστημόνων που συμβουλεύουν και εκπροσωπούν την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως του κ. Βασιλακόπουλου για ακατάλληλες ΜΕΘ με τον κ. Τσίπρα να ρωτά τώρα τον κ. Πλεύρη πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει και εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

  • Οι παραδοχές πλέον ακόμη και μελών της κυβέρνησης όπως η αναπληρώτρια υπουργός υγείας για τις ελλείψεις προσωπικού δεν αφήνουν πλέον περιθώρια ούτε στην υπόλοιπη αντιπολίτευση να τηρήσει συναινετική στάση στο ζητήματα της πανδημίας και  είναι χαρακτηριστικό ότι και οι υποψήφιοι για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ πλέον στις περιοδείες τους βάλλουν ανοιχτά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την πανδημία.

Από τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών μέχρι τις επιστρατεύσεις ιδιωτών γιατρών αλλά και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες δημόσιων λειτουργών σύσσωμη η αντιπολίτευση αναγνωρίζει την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις φοβούμενη το κόστος που θα έχει η ΝΔ σε συγκεκριμένα προνομιακά ακροατήρια, όπως τα σώματα ασφαλείας ή ακόμη και να δυσαρεστήσει ομάδες αρνητών που μπορεί να τις χάσει οριστικά ως εκλογική δεξαμενή.

Την ώρα λοιπόν που και η δικαιοσύνη διερευνά καταγγελίες όπως του κ. Βασιλακόπουλου για τις πρόχειρες ΜΕΘ που στήθηκαν και ενδεχομένως να στοίχησαν ζωές σε ασθενείς και ήδη πολλούς από τους επιστήμονες να «πηδούν από το καράβι» όπως εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες αυτές παραδοχές.  

Κι όλα αυτά ενώ οι Εισαγγελείς έχουν αρχίσει να πιάνουν δουλειά σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Οι πρόχειρες ΜΕΘ, τα άστοχα υλικά και οι λάθος χειρισμοί από ανειδίκευτο προσωπικό που φαίνεται να κόστισαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα.

Ε«Κ»ΥΠ

Το δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και στο ΚΙΝΑΛ και φαίνεται να αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία χωρίς τις συνήθεις αναστολές για κλείσιμο του ματιού στο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κατά της κυβέρνησης. Το ζήτημα της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων ωστόσο και η ίδια η αντίδραση της κυβέρνησης αντικειμενικά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή είχε στοχοποιήσει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μετατροπή της υπηρεσίας σε όργανο ελεγχόμενο από τον ίδιο στηλιτεύοντας από την πρώτη στιγμή που την πήρε στη δική του επιπτεία απομακρύνοντάς της από τη λογοδοσία στο εθνική αντιπροσωπεία και τοποθετώντας έναν «αχυράνθρωπο» στη θέση του διοικητή της αλλάζοντας μέχρι και τα τυπικά προσόντα προς τα κάτω σε επίπεδο επάρκειας τοποθετώντας έναν «σεκιουριτά» τον κ. Κοντολέοντα.

Για την Κουμουνδούρου το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας καθώς μέσα από το δημοσίευμα προκύπτει ζήτημα εσωτερικών παρακολουθήσεων με την κυβέρνηση ούτε το δημοσίευμα για παρακολουθήσεις ακόμη και δημοσιογράφων να μην διαψεύδει αλλά και να παραδέχεται μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχει «εσωτερικός εχθρός» επαναφέροντας ουσιαστικά την υπηρεσία σε λογικές μετεμφυλιακού παρακράτους όταν μεσουρανούσε η ΚΥΠ όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φακελώνουν πολίτες»

«Ούτε η ΕΡΕ του Καραμανλή» τονίζουν από την Κουμουνδούρου για το ζήτημα παρακολουθήσεων πολιτών ακραίων αντιλήψεων και πεποιθήσεων με πρόσχημα τη δημόσια ασφάλεια λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων και ενίσχυσης του κύματος των αρνητών.  

  • Στο άτυπο μέτωπο Δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση συντάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ καθώς μετά το αίτημα για έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας και κλήση για εξηγήσεις του διοικητή του ΕΥΠ στη Βουλή ήρθε και η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη και πρώην Συνηγόρου του πολίτη προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κι ενώ από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να φακελώνουν πολίτες – τους ίδους μάλιστα που στην έξαρση του Μακεδονικού ζητήματος έστελναν σφαίρες στον τότε υπουργό εξωτερικών, στοχοποιούσαν με αφίσες Βουλευτές στην περιφέρεια και επιτίθονταν ακόμη και στα σπίτια τους – ο τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ ρωτά και εκείνος με τη σειρά του τον πρωθυπουργό: «είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;».

Ασφάλεια Πολιτεύματος

Το κερασάκι στην τούρτα των αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και ορισμένων κορυφαίων θεσμικών λειτουργών του ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  Βασίλη Πλιώτα για την παράνομη και αντισυνταγματική κλήτευση του Παύλου Πολάκη για ανωμοτί κατάθεση από τον εισαγγελέα που χειρίζεται τη μήνυση Φουρθιώτη σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναρτήσεις του χωρίς πρώτα να ζητήσει, όπως προβλέπεται την άρση της ασυλίας του.

Η εξοργιστική για κάθε δημοκρατικό πολίτη κίνηση του εισαγγελέα αλλά και η μετέπειτα κίνηση της Ασφάλειας Αττικής να χρεώσει το θέμα στο τμήμα ασφάλειας του πολιτεύματος εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση με ένα εισαγγελέα σύμφωνα με τον κ. Πολάκη που έχει βαρύ ιστορικό διώξεων και ύποπτων αρχειοθετήσεων όπως σημειώνει σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ευκαιρία

Ο συγχρονισμός της αντιπολίτευσης στα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας έχει ήδη συντελεστεί και καταγράφηκε μέσα από δυο σημαντικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Στους Ποινικούς Κώδικες η κυβέρνηση βρέθηκε με ένα μόλις σύμμαχο από την αντιπολίτευση τον κ. Λοβέρδο, όταν όλη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ κράτησε τη θέση του παρών και τα άλλα κόμματα καταψήφισαν στη σχετική ψηφοφορία, αλλά και στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Πέτσα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τυγχάνει διακομματικής στήριξης αλλά και η όποια απόπειρα της ΝΔ να αλλάξει το χαρακτήρα της πρότασης πριν αυτή συγκροτηθεί να απορρίπτεται από όλους και μάλιστα με πολύ εμφατικό τρόπο.

  • Όλα αυτά αν δεν δικαιώνουν τη διαχρονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην σκληρή κριτική του απέναντι στο ίδιο τον Πρωθυπουργό για το επιτελικό κράτος που έχει φτιάξει αποτελούν σίγουρα μια σημαντική παρακαταθήκη για το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον ηγετικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων που επιχειρεί να στήσει.

Απομένουν ακόμη 25 ημέρες μέχρι την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ και μέχρι τότε η Κουμουνδούρου δεν θα κάνει κάποια κίνηση που μπορεί να επηρεάσει το διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας στον όμορο πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όμως και μετά φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας οδεύοντας και προς το Συνέδριο του κόμματος θα έχει πιο καθαρό τοπίο μπροστά του για να διαμορφώσει τους όρους των συμμαχιών που θα επιδιώξει στο πλαίσιο της στρατηγικής της συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Έτοιμη η καμπάνια του Συνεδρίου

Η καμπάνια πάντως είναι έτοιμη και χθες την παρουσίασαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες του.

Το σύνθημα είναι η «Νέα αρχή» και αναμένεται να παρουσιαστεί της ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου μαζί με το think tank της ομάδας των συμβούλων που θα παλισιώσουν τον κ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα, πολλοί από τους οποίους δεν αποκλείεται να βρεθούν σε πιο επιτελικά πόστα δίπλα του και μέσα στο κόμμα στην πορεία ανανέωσης και διεύρυνσης που έχει χαράξει η Κουμουνδούρου. 

Σχετικά Άρθρα