Εφιαλτικός Νοέμβριος – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Αρνητές σε… αμόκ

 Εφιαλτικός Νοέμβριος – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Αρνητές σε… αμόκ

Το πρώτο 15ήμερο του μήνα, ο κορονοϊός καταγράφει στη χώρα μας 96.405 νέα κρούσματα ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 870 άνθρωποι. Η κατάσταση δείχνει πως θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς στις ΜΕΘ βρίσκονται 551 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 365 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι πως τη Δευτέρα 15/11 καταγράφηκαν 6950 κρούσματα αν και την Κυριακή διεξάγονται λιγότερα τεστ ενώ με αυτούς τους ρυθμούς υπάρχουν φόβοι πως ο Νοέμβριος θα κλείσει με περισσότερα από 200.000 κρούσματα και πάνω από 1200 νεκρούς.

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει έντονα είναι η τεράστια διασπορά σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, όμως τεράστια προβλήματα καταγράφει και η Θεσσαλία που ακολουθεί. Δεκάδες περιφέρειες μετρούν τριψήφια νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού καθημερινά ενώ άνοδο υπάρχει και στην Κρήτη.

Σε συνθήκες πολέμου λειτουργεί πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική με την πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα να φτάνει το 90% και στη Θεσσαλονίκη το 97%.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην τελευταία εφημερία υπήρξαν τρεις ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν σε κοντέινερ στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Την Κυριακή τελείωσε η εφημερία με 0 διαθέσιμες κλίνες Covid και με τρεις ασθενείς στο κοντέινερ. Την ίδια στιγμή έξι διασωληνωμένοι μη Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ» υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο Μανώλης Βαρδαβάκης.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται σε κοντέινερ αλλά από εκεί περνούν για να εξεταστούν και αν χρειάζονται εισαγωγή μεταφέρονται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εφιαλτική και όπως ομολογούν γιατροί και νοσηλευτές τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid εις βάρος πολύ σοβαρών παθήσεων.

«Το πιο μεγάλο πρόβλημα από τον κορονοϊό είναι τα άλλα σοβαρότερα νοσήματα όπως καρκινοπαθείς που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα» σημείωσε ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

«Είμαστε γεμάτοι οι κλίνες αυτές που διατέθηκαν σε πρώτη φάση έχουν γεμίσει όλες. Παγώνουν τα νοσοκομεία όσο περιορίζονται σε αντικείμενο και αυτό δεν είναι καλό για όλους μας» τόνισε από την πλευρά της η Γλυκερία Βλαχογιάννη, συντονίστρια – διευθύντρια στη ΜΕΘ νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες η κορύφωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα. Η πρόβλεψη του καθηγητης Νικου Τζανάκη σοκάρει. «Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένουμε από 100 έως 120 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 700 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ανέβει στους 590 -630» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας ζήτησε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πέντε άνθρωποι που να μπορούν να εργαστούν επαρκώς σε ΜΕΘ αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλες ειδικότητες» πρόσθεσε.

Με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας, όπως και πέρυσι θα πρέπει να γιορταστούν και τα φετινά Χριστούγεννα επισημαίνει η Ματίνα Παγώνη. «Τι Χριστούγεννα θέλετε με ρεβεγιόν μεγάλα; πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.. από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες 18 – 60 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 98% και εμβολιασμένοι σε ποσοστό 2%, ενώ στις ηλικίες 60-69 το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ είναι 97 %.

Την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη στα νοσοκομεία δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την ασθένεια και την προσωπική τους κόπωση αλλά και με τον ανεξέλεγκτο πλέον παραλογισμό αρνητών.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας νοσηλεύτρια που δούλευε σε αυτό και είχε βγει σε αναστολή καθώς δεν είχε εμβολιαστεί, νόσησε και χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή. Χθες το βράδυ σε κατάσταση αμόκ βγήκε γυμνή στους διαδρόμους με ένα σταυρό και ένα Ευαγγέλιο στο χέρι και άρχισε να επιτίθεται σε γιατρούς και νοσηλευτές. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να την περιορίσουν ενώ αναμένεται παρέμβαση και της δικαιοσύνης.

Ανεμβολίαστοι αρνητές του κορονοϊού, παρασυρμένοι από κηρύγματα ανθρώπων που επενδύουν στην άγνοια και το φόβο, επιμένουν να βάζουν σε κίνδυνο της ζωή τους ακόμη και τις στιγμές που αυτή κρέμεται σε μια κλωστή.

«Προσπαθούσε αρνητής να βιντεοσκοπήσει νοσηλευτές την ώρα που διασωλήνωναν. Έλεγε παρανοϊκά πράγματα, ότι δεν τους δίνουμε οξυγόνο αλλά τους δίνουμε ασετιλίνη για να πεθάνουν», ανέφερε ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Ζευγάρι αρνητών της πανδημίας που, σύμφωνα με γιατρούς της Κρήτης, έχουν πρωτοστατήσει σε διαδικτυακές εκδηλώσεις ενάντια στα εμβόλια, δίνουν τώρα μάχη νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ο σύζυγος, 61 ετών, έχει διασωληνωθεί ενώ η λίγο μικρότερη σύζυγός του νοσηλεύεται σε απλή κλινική COVID.

«Είναι σαφές ότι το εμβόλιο δεν θα είχε επιτρέψει να νοσηλευτούν. Μπορεί να μην κόλλαγαν κιόλας, ή αν το κόλλαγαν θα το πέρναγαν «στο πόδι». Όπως πάρα πολύς άλλος κόσμος», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας.

Σχετικά Άρθρα