Σέργιος Σταμπουλούς στο libre – Στην μάχη για την στήριξη του ΕΣΥ και οι ιδιωτικές κλινικές – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

 Σέργιος Σταμπουλούς στο libre – Στην μάχη για την στήριξη του ΕΣΥ και οι ιδιωτικές κλινικές – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στα νοσοκομεία λόγω της έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα επιβάλλουν την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης που θα προσφέρει επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία, κυρίως, των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, αλλά και των δομών υγείας σε όλη τη χώρα, καθώς πουθενά δε φαίνεται να υποχωρεί η πανδημία.

Tης Ρούλας Σκουρογιάννη

Έτσι, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το οποίο -ύστερα την πρόταση των Υπεαρχών και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία- ενημέρωσε για τη διάθεση 664 κλινών μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών από τις ιδιωτικές δομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (405 κλίνες για Covid περιστατικά, 231 απλές κλίνες για non Covid περιστατικά, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ), οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των υπεύθυνων του υπουργείου και των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών προβλέπουν περαιτέρω εμπλοκή για βοήθεια και αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα υγείας, με την παροχή και άλλων κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές και εκτός Θεσσαλίας και Βορείου Ελλάδας.

Η Ευρώπη επιστρέφει στα lockdown – Tα πρώτα σκληρά μέτρα στην Ολλανδία

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στο libre, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, Σέργιος Σταμπουλούς,

«Καταρχήν, η συμφωνία που έχουμε κάνει με το υπουργείο -και ήδη υλοποιείται-  αφορά βοήθεια για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας γενικότερα αλλά και της Θεσσαλίας. Και στην Αθήνα, έχει συζητηθεί εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα. Ήδη, αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει κλίνες ΜΕΘ για να υπάρξει αποσυμφόρηση των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό του ΕΚΑΒ.

Γενικώς, έχουμε πει ότι όποια βοήθεια μπορεί να χρειαστεί το υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρχει και η δυνατότητα από μας θα την παρέχουμε. Όπως βοηθήσαμε και στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Το πρόγραμμα στήριξης, λοιπόν, που έχει ήδη ξεκινήσει στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, υλοποιείται τώρα και στην Αθήνα, από χτες Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με κάποιες ακόμα μονάδες (είχαμε δώσει λίγες τώρα θα δώσουμε περισσότερες σιγά-σιγά γιατί μας ζήτησαν γύρω στις 20 μονάδες). Οι μονάδες θα παρέχονται σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο σύστημα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε. Έχουμε μιλήσει με τον υπουργό, τον κ. Πλεύρη, για κλίνες non covid προκειμένου να δημιουργηθούν οι κλίνες covid στο Δημόσιο, και βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση για να υπάρχει εμπλοκή όσο χρειάζεται χωρίς να γίνουν υπερβολές αλλά και χωρίς να εκτεθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ακόμη ότι υπάρχει και διάθεση μικρού αριθμού κλινών για covid ασθενείς που έχουν μεν ξεπεράσει τον κίνδυνο αλλά βρίσκονται στο δύσκολο ακόμα στάδιο της ανάρρωσης από τη βαριά νόσο.

«Το βασικό είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας παραμένει σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο δίπλα στο ΕΣΥ σε ό,τι σε ότι χρειαστεί. Είμαστε κομμάτι του συστήματος σε ό,τι χρειάζεται η χώρα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Σταμπουλούς.

Σχετικά Άρθρα