Σουηδία: Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

 Σουηδία: Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Η νέα ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον έλαβε σήμερα εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην πορεία της να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση του Στέφαν Λεβέν από το αξίωμα.

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Βουλής Αντρέας Νορλέν έδωσε την εντολή στην Άντερσον μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών έχει προθεσμία μέχρι τις 11:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) – ή να ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εάν η Άντερσον καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη μέχρι την Τρίτη, ο ορισμός της ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να τεθεί σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 18 Νοεμβρίου, τόνισε ο Νορλέν.
Για να κερδίσει τη στήριξη της Βουλής, η 54χρονη οικονομολόγος πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οικολόγων συμμάχων της, αλλά και δύο κομμάτων με συχνά αποκλίνοντα συμφέροντα: του Αριστερού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου.
Λίγο πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του Στέφαν Λεβέν χθες Τετάρτη, η επικεφαλής του Κέντρου, Άνι Λέεφ, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει κατά της Μαγκνταλένα Άντερσον, έπειτα από την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους.
Η Άντερσον δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, Νούσι Νταντγκοστάρ.
Η τελευταία ζητά συγκεκριμένα αύξηση στις συντάξεις.
Για να μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός στη Σουηδία, ένας/μια υποψήφιος/α δεν πρέπει να καταψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία (175 έδρες από 349) στο Κοινοβούλιο.
Σε περίπτωση τεσσάρων αποτυχιών στις προσπάθειες στο σχηματισμό πλειοψηφίας, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές εντός τριών μηνών.

Σχετικά Άρθρα