Editorial: H ώρα της υποχρεωτικότητας!- Το παράδειγμα Μπακογιάννη-Φίλη

 Editorial: H ώρα της υποχρεωτικότητας!- Το παράδειγμα Μπακογιάννη-Φίλη

Ολοένα και περισσότεροι γιατροί από νοσοκομεία της περιφέρειας ενώνουν τις φωνές τους σε μία εφιαλτική διαπίστωση: ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών Covid που διασωληνώνονται καταλήγουν. Εντατικολόγοι από την Κοζάνη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως το ποσοστό αυτό φτάνει στο 85%! Ήτοι, πάνω από 8 στους 10 ασθενείς που φτάνουν στις ΜΕΘ χάνουν τη μάχη.

Editorial Libre

Με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα (ΑΠΘ και πανεπιστημίου Κρήτης), το επόμενο τρίμηνο πάνω από 1.000 ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ήδη περίπου 500 βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και σύμφωνα με τις δηλώσεις γιατρών και της ΠΟΕΔΗΝ δεκάδες διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός μονάδων:

Ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος ομολόγησε (Open) πως στην πρόχειρη μονάδα πέντε κλινών ΜΕΘ στο “Λαϊκό” το ποσοστό θνητότητας πέρυσι την άνοιξη ήταν συντριπτικά μεγαλύτερο από το αποδεκτό όριο. Γεγονός που σημαίνει πως άγνωστος αριθμός ασθενών θα μπορούσε να είχε σωθεί κάτω από άλλες συνθήκες προετοιμασίας του δημοσίου συστήματος υγείας. Γνωστά είναι επίσης τα εξωφρενικά για δυτικό κράτος ποσοστά θνητότητας σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως του Αγρινίου. Ο ΕΟΔΥ δεν έχει δώσει ακόμα επίσημα τέτοια στατιστικά στοιχεία και αυτό εντείνει την καχυποψία. Είναι σαφές πως ο “πληθωρισμός” ΜΕΘ που παρουσιάζεται από το υπουργείο Υγείας είναι παραπλανητικός.

Η κυβέρνηση είναι αναμφίβολα υπεύθυνη για όλα αυτά. Λαμβάνοντας υπόψιν μας τους αριθμούς της φρίκης και το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία βρίσκονται σε συνθήκες κατάρρευσης, το θέμα του εμβολιασμού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε προχθές την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με την 3η δόση για πολίτες άνω των 65 ετών. Ανάλογες αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα τι θα κάνουμε;

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Φίλης -δυο πολιτικοί με χαοτικές ιδεολογικές αποκλίσεις- ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με την 3η δόση για τους ηλικιωμένους.

Φίλης - Μπακογιάννη: Κοινή παρέμβαση για τον εμβολιασμό :: left.gr

Άλλοι πολιτικοί και επιστήμονες προχώρησαν ακόμα περισσότερο. Τυχαία (;) προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παπαπαδημούλης, Αλεξιάδης και ο καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού που έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, ιερείς κ.ά. Για την ανάγκη υποχρεωτικότητας έκανε λόγο και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος.

Στην εστίαση το ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (δηλώσεις του προέδρου των εργαζόμενων στον επισιτισμό Γ. Χόντζογλου). Στους δασκάλους, καθηγητές, και προσωπικό (διδακτικό και διοικητικό) των πανεπιστημίων τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεπεράσει το 80% ή και το 90% μαζί με εκείνους που έχουν νοσήσει. Ως εκ τούτου γνωρίζουμε που εστιάζεται το πρόβλημα χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Τα στοιχεία αναφέρουν πως περίπου 40.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί είναι ανεμβολίαστοι, όπως φαίνεται να συμβαίνει και με το περίπου 50% των ιερέων.

Με τρομακτικές τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, χωρίς παρεμβάσεις για τους συνωστισμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα χαθούν αρκετές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές το επόμενο διάστημα. Η Πολιτεία έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες. Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Είναι σαφές πως έφθασε η ώρα της υποχρεωτικότητας. Όχι μόνο για τους 65+ σχετικά με την τρίτη δόση αλλά για όλους. Αυτό μπορεί να γίνει με βάση την πρόταση Φίλη για άμεση σύνδεση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όποιον/όποια δεν κάνει την τρίτη δόση έως και ένα μήνα μετά το εξάμηνο (5,5 μήνες πλέον) από την δεύτερη.

Δυστυχώς, απέναντι στην απροθυμία ή ακόμα χειρότερο την συνωμοσιολογία και την υπονόμευση της δημόσιας υγείας από ένα μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων (και δεν αναφερόμαστε σε εκείνους που έχουν ιατρικό πρόβλημα) και επιτήδειων (πνευματικών, μοναχών, δικηγόρων, ακροδεξιών κύκλων κ.ά), η απάντηση της οργανωμένης Πολιτείας, του πολιτικού κόσμου, της διανόησης και άλλων δεν μπορεί παρά να είναι η υποχρεωτικότητα. Έμμεση και άμεση.

Υπέρτερο της ανθρώπινης ζωής τίποτε…

Σχετικά Άρθρα