Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να ηγηθεί των συνομιλιών για τη νέα κυβέρνηση

 Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να ηγηθεί των συνομιλιών για τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Πετρ Φιάλα να ηγηθεί των συνομιλιών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό γραφείο.

Ο Φιάλα ηγείται ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων που όλα μαζί έχουν κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου για την κάτω βουλή.

Ωστόσο η αβεβαιότητα επικρέμαται πάνω από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς ο 77χρονος Ζέμαν βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις 10 Οκτωβρίου.

Παρότι ο Ζέμαν ζήτησε από τον Φιάλα να ηγηθεί των συνομιλιών, θα χρειαστούν πιθανόν ακόμη μερικές εβδομάδες προτού τον ορίσει επίσημα εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Με τον Ζέμαν στο νοσοκομείο, οι βουλευτές συζητούσαν το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 66 του Συντάγματος προκειμένου να του αφαιρέσουν τις εξουσίες σε περίπτωση που δεν ήταν σε θέση να διορίσει νέα κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου ηττήθηκε στις εκλογές με μικρή διαφορά.

Όμως μέλη της άνω βουλής εγκατέλειψαν σήμερα τα σχέδια επίκλησης του άρθρου αυτού, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα, έπειτα από ενδείξεις ότι ο πρόεδρος είναι αρκετά καλά ώστε να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά τις εκλογές, ο Ζέμαν δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή πως ανέμενε να ορίσει πρωθυπουργό τον Φιάλα.

Τα πέντε κόμματα –από το ήπια ευρωσκεπτικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών υπό τον Φιάλα έως το προοδευτικό Κόμμα των Πειρατών– υπέγραψαν ήδη χθες Δευτέρα συμφωνία συνασπισμού, υποσχόμενα να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, μεταξύ άλλων δεσμεύσεων.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ασθένεια του Ζέμαν, όμως ένας από τους γιατρούς του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πάσχει από ασθένεια του ήπατος.

Η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον Ζέμαν δήλωσε την Παρασκευή πως η κατάστασή του βελτιώθηκε αλλά δεν μπορεί ακόμη να εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του και ότι θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο, πιθανόν για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Ο Ζντάνεκ Χράμπα, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα πως η άνω βουλή μπορεί ακόμη να αποφασίσει να ανακαλέσει τις εξουσίες του Ζέμαν αν η ιατρική του ομάδα πει πως δεν μπορεί να τις ασκήσει και αυτό επιβεβαιωθεί από εξέταση η οποία θα ακολουθήσει.

Σχετικά Άρθρα