Γιώργος Ζαντιώτης: Ο έλληνας Φλόιντ – Αυτό είναι το επίσημο βίντεο της σύλληψης – Ξεσπά η αδελφή του (vid)

 Γιώργος Ζαντιώτης: Ο έλληνας Φλόιντ – Αυτό είναι το επίσημο βίντεο της σύλληψης – Ξεσπά η αδελφή του (vid)

Σύλληψη αλά Τζορτζ Φλόιντ θυμίζει η υπόθεση του Έλληνα μετανάστη, Γιώργου Ζαντιώτη, που ξεψύχησε στα κρατητήρια της Γερμανίας. Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα. Ο 24χρονος συνελήφθη μπροστά στα μάτια της αδελφής του από αστυνομικούς, όμως, στη συνέχεια δεν είχε επαφή με άλλο συγγενικό του πρόσωπο πριν από τη γνωστοποίηση του θανάτου του.

Οι διπλωματικές πηγές κάνουν σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να απαντήσει στο γιατί και από τι πέθανε ο Έλληνας ομογενής, που ξεψύχησε στα κρατητήρια.

Η αδελφή του θύματος μη μπορώντας να δώσει κάποια εξήγηση για τη βίαιη προσαγωγή του νεαρού που ξεψύχησε μέσα στο κρατητήριο δεν μπορούσε ακόμη και σήμερα να συγκρατήσει τα δάκρυα και το αμέτρητα «γιατί».

«Είμαι η Μαρία, σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης που δέχομαι. Μετά από τόσες μέρες δεν έχουμε λάβει απαντήσεις γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ο αδελφός μου έχασε τη ζωή του άδικα. Δεν ξέρουμε το λόγο. Δεν ξέρουμε τον τρόπο, δεν ξέρουμε το γιατί. Βρίσκεται εδώ και μέρες στο ψυγείο του νεκροτομείου και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να τον θάψουμε. Νιώθω ότι τα χέρια μου είναι δεμένα. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για πολλές νομικές διαδικασίες», είπε αρχικά η αδελφή του θύματος μιλώντας στο TLIFE.

Και συνέχισε: «Αλλά ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι έγινε εκείνες τις δύο ώρες από τη στιγμή που τον πήρανε μέχρι τη στιγμή που μάθαμε ότι εξέπνευσε στο κρατητήριο. Και αν δεν του ασκήθηκε βία, όπως λένε, τότε γιατί υπήρχαν εξωτερικά χτυπήματα. Γιατί ενώ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, κατά τη σύλληψή του οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν ακριβώς σε εκείνα τα σημεία; Και γιατί το Δελτίο Τύπου των Αρχών ήρθε 6 μέρες μετά τον θάνατό του;

Στην εκπομπή μίλησε και η εργοδότρια του άτυχου νεαρού, η οποία αρκέστηκε να πει: «Δεν έχω λόγια. Χάθηκε ένα εξαιρετικό παιδί. Ηταν πάντα με το χαμόγελο, το καλύτερο παιδί. Τον Γιώργο τον είχα σαν παιδί μου, δεν ξέρω τι να πω, δεν έχουμε μάθει τον λόγο για τον θάνατό του».

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος για την υπόθεση. Ο κ. Δημήτρης Κούρος, είπε από την πλευρά του: «Ξέρουμε ότι έγινε η σύλληψη μπροστά στα μάτια της αδελφής του, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια έγινε διαδικασία αιμοληψίας για ουσίες. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε το φάκελο από την Εισαγγελία προκειμένου να έχουμε και το πόρισμα του ιατροδικαστή, ώστε να ξέρουμε από τι ακριβώς έφυγε το παιδί. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία, γιατί η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δεν έχει κλείσει ο φάκελος από τις γερμανικές Αρχές».

Τι λένε οι γερμανικές αρχές

Η επίσημη εκδοχή των Αρχών του Βούπερταλ είναι πως ο 24χρονος Έλληνας έχασε τις αισθήσεις του, μέσα στο κελί όπου κρατούνταν την ώρα που γιατρός του έπαιρνε δείγμα αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Μάλιστα, η γερμανική αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο 24χρονος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, και πως όταν οι Αρχές έφθασαν στο σημείο του καυγά, ο Έλληνας ομογενής επιτέθηκε ξαφνικά σε μια αστυνομικό και προσπάθησε να την τραβήξει στο έδαφος, τραυματίζοντας δυο αστυνομικούς. Έτσι με τη βοήθηεια και των υπόλοιπων αστυνομικών τον ακινητοποίησαν.

Στο μεταξύ, ξέσπασε «θύελλα» αντιδράσεων στα social media με το hashtag #GiorgouZantioti, στο οποίο πολλοί χρήστες κατέκριναν τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να χειρίζεται η αστυνομία το περιστατικό, αναφέροντας ότι η σύλληψη θυμίζει την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ.

Σοκάρει το βίντεο της σύλληψης:

Μάλιστα, το σκληρό βίντεο από τη σύλληψη, το μοιράστηκε και ο Γερμανός δημοσιογράφος Sebastian Weiermann, στο οποίο φαίνονται οι αστυνομικοί να πιέζουν τον 24χρονο Έλληνα, Γιώργο Ζαντιώτη, στο έδαφος μπρούμυτα, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η γυναίκα που φωνάζει στο βίντεο φέρεται να είναι η αδερφή του.

Σχετικά Άρθρα