Συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας

 Συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας

Τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, υποδέχθηκε το μεσημέρι, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με τον οποίο συνομίλησε για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών και το κοινό στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών, την ορθόδοξη πίστη.

Ειδικότερα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον υπουργό και την συνοδεία του με αναφορά στη διαχρονική φιλία του ελληνικού και του σερβικού λαού.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι πολλοί συνεργάτες της Εκκλησίας της Σερβίας έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ μίλησε για κοινές ρίζες και κοινούς αγώνες. Έκανε λόγο, επιπλέον, για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον σερβικό λαό και επισήμανε ότι η συνεργασία πρέπει να είναι συνεχής και διαρκής. Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά σε επικοινωνία που είχε με τον μακαριστό πατριάρχη Σερβίας, ο οποίος του είχε ζητήσει βοήθεια σχετικά με το Κόσσοβο και τότε ο αρχιεπίσκοπος είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του, σημειώνοντας πως οι Έλληνες πιστεύουν πως αυτό που είναι ο Παρθενώνας για την Αθήνα είναι το Κόσσοβο για τη Σερβία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο, ενώ τόνισε πως είναι ιδιαίτερη η χαρά του που κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα κατάφεραν να συναντηθούν. Μίλησε για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας και υπογράμμισε πως τους δύο λαούς τους συνδέει πραγματική φιλία. Εξάλλου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, με την επισήμανση της ανάγκης συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Παράλληλα, μίλησε για την αγάπη και τη φιλοξενία των Ελλήνων προς τα ορφανά παιδιά της χώρας, ενώ έκανε γνωστό ότι ο πατριάρχης Σερβίας -με αφορμή τις φετινές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα- ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθεί στους ναούς ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα φροντίσει ο ίδιος να φτάσει στον προορισμό της.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν συνεργάτες του υπουργού και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.