Νέα Υόρκη: Συγκίνηση στα θυρανοίξια του ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

 Νέα Υόρκη: Συγκίνηση στα θυρανοίξια του ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή των θυρανοιξίων του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε στον ναό συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όπου τους υποδέχθηκε τιμητική φρουρά Ελληνοαμερικανών που υπηρετούν στο αστυνομικό και στο λιμενικό σώμα της Νέας Υόρκης. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και πλήθος απλών πολίτων.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου έχει σχεδιαστεί από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα και βρίσκεται στην κορυφή του Πάρκου Ελευθερίας με θέα το μνημείο και το μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αρχιτεκτονική του ναού δίνει ιδιαίτερη βάση στο λευκό μάρμαρο, το οποίο επιτρέπει στο φως να αναβλύζει από μέσα και έτσι να φωταγωγεί την εκκλησία από τον εσωτερικό της χώρο.

Το φως που εκπέμπεται είναι λευκό, συμβολίζοντας τη νίκη της αγάπης ενάντια στο σκότος της μισαλλοδοξίας και του μίσους. Η ανοικοδόμηση του ναού χρειάστηκε να υπερβεί μεγάλα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία οδήγησαν σε καθυστερήσεις πολλών ετών. Για την ανέγερσή του χρειάστηκε να δαπανηθούν 85 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών. Πλέον, ο ναός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους προσκυνητές για τις λειτουργίες της ερχόμενης Μεγάλης Εβδομάδας.

Σχετικά Άρθρα