Αλλάζει άρδην το σκηνικό μετά την έκρηξη των κρουσμάτων – Ισορροπία τρόμου με αδιέξοδες πολιτικές υποσχέσεις

 Αλλάζει άρδην το σκηνικό μετά την έκρηξη των κρουσμάτων – Ισορροπία τρόμου με αδιέξοδες πολιτικές υποσχέσεις

Τα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσουν σήμερα τις 6.000, και αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ενώ στις 18.00 θα γίνουν έκτακτες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη με το lockdown όπως ο ίδιος δήλωσε να είναι εκτός πλάνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του libre και της Στεφανίας Μουρελάτου η κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος: να μην κάνει βήματα προς τα πίσω είτε ως προς το κεντρικό δόγμα της ότι δεν θα ξαναεπιβληθούν οριζόντια μέτρα είτε ως προς την διακήρυξη της ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα «τιμωρηθούν» με νέες απαγορεύσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις χρωματικές διαβαθμίσεις ενώ στις κόκκινες περιοχές θα ενταθούν οι παρεμβάσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ.

Και όλα αυτά να υπηρετούν την λεπτή ισορροπία να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία υπό το βάρος αθρόων εισαγωγών ασθενών. Τα πολυάριθμα κρούσματα τρομάζουν για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. “Να τρομάξουν τους ανεμβολιαστους πρέπει” αντέτεινε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

  • «Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να ενισχύεται όπου χρειάζεται με προσθήκες και από τον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η στοχευμένη επικοινωνία πειθούς προς τους ανεμβολίαστους» τόνιζε κυβερνητική πηγή επιμένοντας ότι δεν είναι επιλογή η κλιμάκωση των μέτρων και ο περιορισμός των ελευθεριών των εμβολιασμένων.

Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι τα μέτρα, που έρχονται, θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και στο τραπέζι είναι:

  • Εξαντλητικό testing αυξάνοντας (+1) τον αριθμό των rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με μετακινήσεις γιατρών από εμβολιαστικα κέντρα ή κέντρα Υγείας στα μεγάλα νοσοκομεία, διάθεση κονδυλιων για περισσότερες εφημερίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιπλέον κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και ως τελευταίο χαρτί την επίταξη και πάλι ιδιωτών γιατρών εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον στα οικονομικά κίνητρα που τους δίνονται για να μετακινούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη των εφημεριών (250 ευρώ/εφημερία)
  • Παρεμβάσεις μόνο στους μεικτούς υπαίθριους χώρους των καταστημάτων εστίασης. Αν έχουν δεξιά και αριστερά τέντες, αλουμινένιες αποσπώμενες τζαμαρίες, πλαστικά διαχωριστικά κλπ θα λογίζονται κλειστοί χώροι και δεν θα επιτρέπεται να κάθονται ανεμβολίαστοι.

Όπως εξηγούσαν μάλιστα γνώστες των συζητήσεων στο Μαξίμου, δεν ευσταθούν πληροφορίες ότι θα απαγορευτούν οι όρθιοι και ο χορός στους αμιγείς χώρους όπου εισέρχονται εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

  • Στην σκληρότερη πάντως εκδοχή των μέτρων, που λίγοι συγκριτικά εντός Μαξίμου εισηγούνται, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί περιορισμός της πρόσβασης ανεμβολιαστων σε θεάματα πολιτισμού ή των ραντεβού τους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αχίλλειος πτέρνα όμως όλων των παραπάνω ήταν , είναι και θα είναι η αδυναμία ελέγχων.

Εδώ καλά καλά δεν ελέγχονται σε εσωτερικές πτήσεις τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα ελέγχονται στο κάθε κατάστημα εστίασης ή ψυχαγωγίας, που ο καταστηματάρχης δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να επιβληθεί στους πελάτες και θα κάνει τα στραβά μάτια γιατί δεν θα υπάρχει ελεγκτής έξω από κάθε καφέ ή ταβέρνα;