Πραξικόπημα στο Σουδάν: Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί και αναστέλλει κάθε βοήθεια

 Πραξικόπημα στο Σουδάν: Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί και αναστέλλει κάθε βοήθεια

Την αναστολή κάθε βοήθειας προς το Σουδάν ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη μεταβατική κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο αμερικανός Ντέιβιντ Μαλπάς σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Ανησυχώ πολύ για τα πρόσφατα γεγονότα στο Σουδάν και φοβάμαι τον δραματικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ήδη πως ανέστειλε οικονομική βοήθεια 700 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Σουδάν και εξετάζει την επιβολή κυρώσεων ύστερα από το πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε γνωστό πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Σουδάν. Ωστόσο, μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως θα ήταν «πρόωρο» να γίνουν σχόλια για τις «επιπτώσεις» που θα έχει το στρατιωτικό πραξικόπημα στις σχέσεις του Σουδάν με τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον.

Οι δύο θεσμοί ανέστειλαν τη συνεργασία του με τη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και με το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.