Η Μέρκελ στην Αθήνα-Επίσκεψη στον “τόπο του εγκλήματος”

 Η Μέρκελ στην Αθήνα-Επίσκεψη στον “τόπο του εγκλήματος”

Την Αθήνα επισκέπτεται η Άνγκελα Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τον επίλογο μια σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Μέρκελ, που πέρασε από έντονες εντάσεις, σημαδεύτηκε από υπαρξιακές κρίσεις και σημάδεψε την θητεία της «Σιδηράς Καγκελαρίου».

Πέραν των διμερών θεμάτων, επί τάπητος θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και η εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες: «που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την υλοποίηση του ελληνικού σχεδιασμού στο ενεργειακό πεδίο, με αιχμή την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είχε αναπτύξει ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό. «Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα πάντως με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Αλέξανδρο Κρητικό, η εποχή των ψυχρών γερμανοελληνικών σχέσεων έχει τελειώσει. «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, αλλά πολύ δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να θεωρηθούν ότι τελειώνουν ως λίγο-πολύ με επιτυχία», είπε ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland /RND).

«Στην σημερινή κυβέρνηση, η Μέρκελ συνάντησε μια φιλική ατμόσφαιρα συνεργασίας που μετά από όλα αυτά τα ταραγμένα χρόνια σηματοδοτεί επιτέλους και πάλι ομαλότητα. Αυτό οφείλεται στα κοινά μελλοντικά σχέδια και των δύο χωρών», τόνισε.
Το διά ζώσης “αντίο” της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Η θητεία της κας Μέρκελ “συμβάδισε” κατ΄έναν τρόπο με την ελληνική οικονομική κρίση και την απειλή του Grexit, καθώς συνεργάστηκε με συνολικά επτά Έλληνες πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς, Τσίπρας και Μητσοτάκης), στα 16 χρόνια της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ως Καγκελάριος.

Το πρόγραμμα της Μέρκελ

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σχετικά Άρθρα