Συλλοίμωξη: Ένα πιθανό ενδεχόμενο που προκαλεί 20% μεγαλύτερη θνησιμότητα

 Συλλοίμωξη: Ένα πιθανό ενδεχόμενο που προκαλεί 20% μεγαλύτερη θνησιμότητα

Στο ενδεχόμενο του υψηλού κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με δύο ιούς, δηλαδή του covid-19 και του ιού της γρίπης αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η συλλοίμωξη αυξάνει κατά 20% την θνησιμότητα των ατόμων που πάσχουν από κορονοϊό ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο διασωλήνωσης των πασχόντων.

Ανέφερε ακόμη ότι εμφανίστηκε γρίπη Η3Ν2 στην Κροατία η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, μέχρι χθες είχαν γίνει λίγο περισσότερα από 1 εκατ. δόσεις. Αυτός ο αριθμός υπολείπεται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

«Βλέποντας κανείς τα επιμέρους ποσοστά των εμβολιασμών κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα, ανέφερε τις εγκύους (4.000 εμβολιασμοί), τους παχύσαρκους (5.000 εμβολιασμοί) και τους υγειονομικούς (20.000 εμβολιασμοί).

«Η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με την γρίπη» προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι φέτος θα είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι 2 ιοί στο περιβάλλον.

Το CDC της Ευρώπης δημοσίευσε πριν λίγες ώρες ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης, απευθυνόμενος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία.

Πρόκειται για μία μορφή γρίπης που είναι σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα. Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκό χώρου μπρεί να γίνει μία παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έγινε στην αρχή της πανδημίας όταν ακόμα κυκλοφορούσε η επιδήμία της γρίπης, καταγράφηκε η συνλοίμωξη (γρίπης + COVID-19) αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 20%. Επίσης, όποιος νοσήσει με γρίπη και COVID διπλασιάζεται ο κίνδυνος για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κάνουν δεύτερη δόση εμβολίου όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με Johnson & Johnson. Οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ήδη με μία δόση πριν από δυο μήνες και πίσω.

Σχετικά με το μικτό σχήμα εμβολιασμών, δηλαδή Astra Zeneca σε συνδυασμό με εμβόλιο mRNA, αποδείχτηκε η μεγάλη σημασία αυτού. Σουηδία Δανία και Γαλλία μελέτησαν την αποτελεσματικότητα και ήταν εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τα μικτά σχήματα χημική ανοσοποιητική απόκριση αλλά και κυτταρική ανοσία. Ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Μόνο για επαναληπτική δόση.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε έγκριση και για μισή δόση Moderna για τρίτη δόση.

Στο 63% του γενικού πληθυσμού και στο 71,4% ενήλικου πληθυσμού ανέρχονται πλέον οι εμβολιασμένοι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα.

Στην ηλικία 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 60,2% και στην ηλικία 15-17 ετών 35,7%.

Σχετικά Άρθρα