Επιφοίτηση του …Αγίου Αρτεμίου στον Θεοδωρικάκο- Η πανεπιστημιακή αστυνομία στις καλένδες- “Γραμμή” Μαξίμου;

 Επιφοίτηση του …Αγίου Αρτεμίου στον Θεοδωρικάκο- Η πανεπιστημιακή αστυνομία στις καλένδες- “Γραμμή” Μαξίμου;

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν είναι ένας “τυχαίος” παίκτης. Μπορεί να βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” του Μεγάρου Μαξίμου και να μην έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, βέβαιο είναι, όμως, πως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αρχίσει για τα καλά την “αποκαθήλωση” του δόγματος Χρυσοχοϊδη για το νόμο και την τάξη.

Κάθε μέρα προσπαθεί να διακινήσει ένα “θετικό στόρι” για την αστυνομία και το “ανθρώπινο πρόσωπο” των αστυνομικών και σταδιακά επιχειρεί να διαγράψει πολιτικές με υψηλό και σκληρά δεξιό συμβολισμό που είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του, ο οποίος πλέον είναι σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Δεν είναι απολύτως βέβαιο εάν αυτό είναι κεντρική “γραμμή” ή αποτελεί μία τάση ανάδειξης ενός φιλικού προς τον πολίτη πολιτικού προφίλ. Όπως και δεν είναι βέβαιο πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει τις σχέσεις του με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου κάποιοι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για τον ίδιο.

Βέβαιο, όμως, είναι πως έχει αρχίσει να ακυρώνει ακόμα και ψηφισμένες πολιτικές που υπήρξαν πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και είχε μάλιστα καλλιεργηθεί και συμπαγές επικοινωνιακό μέτωπο. Όπως, για παράδειγμα, το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο αφού επί μήνες αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση (συνοδεία των φιλικών στην κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης), τώρα εγκαταλλείπεται.

Η αρχή έγινε προ διμήνου περίπου, όταν με δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ελέχθη πως απαιτείται χρόνος για τις προσλήψεις και την εκπαίδευση του ειδικού προσωπικού που θα συγκροτούσε την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μετά, όπως ειπώθηκε, παραπέμφθηκε στις καλένδες υπό την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές. Μετά ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος τοποθέτησε την έναρξη λειτουργίας του νέου ειδικού σώματος (που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή) στα τέλη του χρόνου.

Τώρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται να καταργεί έμμεσα τις κυβερνητικές αποφάσεις λέγοντας πως η ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι θέμα των πρυτανικών αρχών!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια αστυνομία που έχει «καθοριστικό ρόλο» στην ελληνική κοινωνία και λειτουργεί «με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους», κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του προστάτη της Αγίου Αρτεμίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον προαύλιο χώρο της πρώην σχολής αξιωματικών του Σώματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις επισημαίνοντας πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως λίγες δεκάδες διαδηλωτών μπορούν να παραλύουν τη ζωή των πόλεων. «Έχουν γίνει υπερβολές. Η ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να διασφαλίζεται, γι’ αυτό και ο νόμος πλέον εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό» σημείωσε. Καμία σχέση με το “λανγκάζ” του προκατόχου του…

Για τα πανεπιστήμια είπε πως «αποτελούν χώρους μόρφωσης και ελευθερίας και γι’ αυτό «όσοι βρίσκονται εκεί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια». Στη συνέχεια έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω της δύναμης της αδράνειας του παρελθόντος» για να προσθέσει πως «οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη των σχεδίων ασφαλείας και εφαρμογής της νομιμότητας, όπως προβλέπει ο νόμος».

Τον …φώτισε ο Άγιος Αρτέμιος ή έχει λάβει εντολή να κλείσει μέτωπα αντιπαράθεσης, κυρίως με τη νεολαία όπου το κυβερνών κόμμα υπολλείπεται δημοσκοπικά;

Τα δύσκολα, πάντως, είναι μπροστά του καθώς υπάρχουν “προτζεκτ” που πρέπει να αγγίξει και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν το έχει κάνει ακόμα. Η αλήθεια είναι πως τα είχε “βαλτώσει” ο προκάτοχός του…

Σχετικά Άρθρα