Τσίπρας: Κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 ανθρώπους και η κυβέρνηση φέρεται λες και έχει τελειώσει η πανδημία

 Τσίπρας: Κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 ανθρώπους και η κυβέρνηση φέρεται λες και έχει τελειώσει η πανδημία

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά την επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία υπογράμμισε η Ελλάδα είναι «στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο για αρνητική καμπή. «Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση» είπε επίσης ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και τώρα 20 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κάθε βδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας δηλαδή ένα μικρό χωριό κάθε βδομάδα φεύγει και από ότι βλέπουμε η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε συνολικά καταγράψει 400 απώλειες. Θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας. Ξεπερνούμε χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα και είναι σαν μην συμβαίνει τίποτα».

«Κρύβεστε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας, αλλά στην προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς κρύβετε την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες και καλλιεργείτε κλίμα χαλαρότητας». «Η κυβέρνηση», είπε, «έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια και ευελπιστώ να είναι αφορμή να δοθούν εξηγήσεις».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα στοιχεία και τα δεδομένα, λέγοντας, μάλιστα, πως «όλα αυτά πριν δούμε την επίπτωση της απόφασής σας να σφυρίξετε τη λήξη των μέτρων στους εμβολιασμένους στην εστίαση».

Για τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και ο βασικός στόχος που ήταν η δημιουργία τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται. Η Ελλάδα είναι τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Και συμπλήρωσε:

«Κάτι φταίει εδώ. Ένα εκατομμύριο πολίτες άνω των 50 δεν έχει κάνει ούτε μια δόση. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική; Ή η καμπάνια; “Εμβολιαστείτε για να πάτε διακοπές και όχι εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας”».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα σχολεία, τα οποία, όπως σημείωσε, «άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν».

«Το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι “Γιατί πάλι;”» διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής.

«Γιατί μετά από τόσους μήνες lockdown, το μακρύτερο και το πιο ατελέσφορο, γιατί να είμαστε ξανά όχι στο χείλος, αλλά μέσα στον γκρεμό; Γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Πετάξατε λευκή πετσέτα. Είπατε “Δεν βαριέσαι; Κανείς δεν θα ασχοληθεί”».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, την τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλο υπουργείο αλλά του Βασίλη Κικίλια «που πήγε για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά:

«Πώς αλλάζει μια ομάδα που κερδίζει, που νίκησε 2 φορές τον κορονοϊό; Μόνο όταν είναι ομάδα που καταρρέει. Τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα; Τοποθετήσατε τον κ. Πλεύρη, που οι απόψεις του είναι γνωστές. Παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Γιατί τοποθετήσατε εκεί τον κ. Πλεύρη; Γιατί είναι ειδικός; Μας πουλήσατε και αυτό το παραμύθι. Έχουμε δικηγόρο υπουργό Υγείας και γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης. Για να παρακάμψετε με μεγαλύτερη ευκολία τους επιστήμονες. Τι απέγινε η περιβόητη επιτροπή; Τους ρωτάτε όταν παίρνετε αποφάσεις; Στην αρχή της πανδημίας, λέγατε ότι οι εισηγήσεις τους είναι το ευαγγέλιό σας. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις για την πανδημία; Ποιος επιστημονικά αρμόδιος συναίνεσε στις αποφάσεις για απελευθέρωση;»

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρησιμοποίησε την καμπάνια για τον εμβολιασμό «ως μέσο εξαγοράς». «Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις. Μέσα στον επικοινωνιακό σας παροξυσμό αναδείξατε το εμβόλιο ως τη λύση για όλα. Κανένας επιστήμονας δεν λέει ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Μόνο εσείς για να πετάξετε την ευθύνη για τα υπόλοιπα» τόνισε επίσης.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πάτε να το εξοντώσετε οικονομικά. Η μονοθεματική λειτουργία του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες».

«Δεν είναι κοινωνικό πείραμα οι ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Συνέλθετε και πάρτε μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν κάνω αντιπολίτευση, κάνω έκκληση. Βάλτε την πραγματική επιβίωση πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα 

Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για συγκρότηση όταν έκανε την πιο ασυνάρτηση και ασυγκρότητη ομιλία από τότε που τον θυμάμαι στην θέση του πρωθυπουργού, είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τα μέτρα», είπε ο κ. Τσίπρας «και ζητήσαμε μέχρι και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και είπατε όχι σε όλα. Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη;»

Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές του. Ζήτησε απολογισμό του τι πέτυχε η καμπάνια και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αδιόρθωτο. Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός είχε απαξιωτικό ύφος και τον κατηγόρησε ότι δεν έχει στοιχεία προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πιάνεται αδιάβαστος. «Είστε αδαής και αλαζόνας, έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε σε μια έκρηξη ο κ. Τσίπρας και στην συνέχεια ζήτησε να σβηστούν από τα πρακτικά οι χαρακτηρισμοί. 

Ρώτησε αν υπάρχει σχέδιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και γιατί στην βόρεια Ελλάδα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρεσβεύει πως το εμβόλιο δεν είναι το μόνο μας όπλο. «Καλλιεργείτε ένα κλίμα ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς. Δεν μιλάτε με τον κ. Μπουρλά να σας πει για το Ισραήλ;», είπε ακόμα. 

Για το θέμα της καμπάνιας, ο κ. Τσίπρας είπε «εσείς δεν κάνατε καμπάνια αλλά βρήκατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Για να χτίσετε το καθεστώς σας. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο κ. Κουρτς ήταν ένα μαθητούδι δίπλα σας». 

Ρώτησε τον πρωθυπουργό ακόμα: «Δώσατε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για την πανδημία και ζητήσατε από τους πολίτες να εμβολιαστούν και είμαστε στην τελευταία θέση στους εμβολιασμούς. Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε κανάλια της περιφέρειας να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και να λένε ανοησίες. Γίνεται προκαταρκτική εξέταση και εσείς μέσω της λίστας Πέτσα που είναι λίστα Μητσοτάκη χρηματοδοτούσατε μέσα που είχαν στο πρόγραμμά τους ψεκασμένους. Με τι κριτήρια δώσατε 20.000 στο ΒΕΡΓΙΝΑTV; Εκεί λένε ότι Σόρος και Γκέιτς χρησιμοποιούν τον κορονοϊό. Με τι κριτήρια χρηματοδοτήσατε κανάλια στην περιφέρεια που είναι κατά της χρήσης μάσκας και εμβολιασμού. Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι της Θράκης που έλεγε ότι στόχος της πανδημίας είναι να σκοτωθούν χιλιάδες παιδιά για να παραχθεί ανδρενόχωμα. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους και έρχεστε και λέτε μετά ότι φταίει η αντιπολίτευση».

Ρώτησε για ακόμα μια φορά τον πρωθυπουργό γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την πανδημία με ελαφρότητα και πολιτική σκοπιμότητα. 

Σχετικά Άρθρα