Μητσοτάκης: Πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο Πολάκης – Δίνουμε μάχη να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν (vid)

 Μητσοτάκης: Πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο Πολάκης – Δίνουμε μάχη να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν (vid)

Με μια αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την περιπέτεια με την υγεία της, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μιας και η σημερινή συζήτηση αφορά την υγεία επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να μεταφέρω εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ τις ειλικρινείς μας ευχές στην κα Γεννηματά. Έδωσε και δίνει το μεγαλύτερο αγώνα με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απαντώντας στην ερώτηση και όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Που το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ενώ αργότερα εξαπολύοντας επίθεση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος τον Παύλο Πολάκη λέγοντας πως αναγκάστηκε να εμβολιαστεί μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κοροναϊού είναι το εμβόλιο

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε για το 12% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. «Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουν αλλά με ελαφρότερα συμπτώματα. Η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος σοβαρά είναι η ίδια με την εποχική γρίπη. Δεν θυμάμαι να κλείνουμε την χώρα και θα σας παρακαλούσα αυτό το επιχείρημα να μην το χρησιμοποιήσετε. Εκτός και αν θέλετε να αυξήσετε την καταλληλότητα για πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους».

Είμαστε 20οι στον εμβολιασμό στην ΕΕ και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό με διάφορους τρόπους. 

«Το καταλυτικό επιχείρημα είναι ένα. Και γι’ αυτό επιμένω στο ποσοστό 88%. Αν δεν εμβολιαστείτε κινδυνεύετε σοβαρά να καταλήξετε σε μια ΜΕΘ ή και να χάσετε την ζωή σας. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες της προσωπικής του επιλογής. Επιλέγουν εκατομμύρια συμπολίτες μας να μην εμβολιαστούν και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Δεν το κάνουμε για να τους τιμωρήσουμε αλλά για να τους προστατεύσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να αμφισβητείτε τα πραγματικά δεδομένα. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάντε μια βόλτα στα μεγάλα μας νοσοκομεία και δείτε τις νέες ΜΕΘ. Αυτά δεν έγιναν εν μέσω κορονοϊού; Είναι αλήθεια. Είναι μια παρακαταθήκη για το ΕΣΥ και θα μείνουν και μετά τον covid. Ο κορονοϊός ήταν η ευκαιρία για μια μεγάλη κινητοποίηση. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε εδώ και να μηδενίζουμε. Τα σχολεία άνοιξαν υποδειγματικά. Τα παιδιά είναι πειθαρχημένα και σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα στις ηλικίες αυτές από ότι είχαμε τον Αύγουστο. Θέλατε να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη και «ποτέ δεν είπαμε βγάλτε τις μάσκες. Εμείς δεν θα αφήσαμε όλα ελεύθερα. Βάλαμε ένα πλαίσιο. Αν πιστεύετε ότι το πλαίσιο είναι χαλαρό εισηγείστε lockdown; Εξηγήστε μας. Είτε προς την μια πλευρά θα μπατάρετε, είτε προς την άλλη. Προστατεύουμε τους ανεμβολίαστους αλλά τους θέτουμε όλους προ των ευθυνών μας. Μου είναι αδιανόητο να υπάρχουν υγειονομικοί που είναι ανεμβολίαστοι. Θα μείνουν σε διαθεσιμότητα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην παρουσιάζει στοιχεία από το ληξιαρχείο και τόνισε ότι υπάρχουν δεδομένα από το 2020 που δείχνουν ότι δεν έχει αυξηθεί η θνητότητα. 

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες για την δημιουργία καθεστώτος γιατί επέλεξε να χρηματοδοτήσει τα ΜΜΕ για την καμπάνια του εμβολιασμού. Αν όντως κάποιοι ξεφεύγουν από τα κανάλια παρεμβαίνει το ΕΣΡ και επιβάλλει πρόστιμα. Αν λέτε ότι εμείς στηρίζουμε αντιεμβολιαστές αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει σε κριτική. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εξεταστική και τόνισε ότι όταν το αντικείμενο της συζήτησης είναι το πως η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων θα ήταν σωστό η έρευνα να πάει από το 2015. «Προτείνω, να συμφωνήσουμε σε μια ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο για να ερευνηθεί η χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Και εκεί κ. Τσίπρα θα τα ψάξουμε όλα. Όσο γνωρίζω στην χώρα έχουν γίνει 300 δημοσκοπήσεις από όταν εξελέγην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες ήταν κοντά στο ποσοστό του αποτελέσματος των εκλογών εκτός από μια», και έδειξε το Documento. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 και 10 μονάδες τις εκλογές. Χάσατε γιατί το επέλεξε ο ελληνικός λαός». 

«Πολιτική με ψέμματα για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα της πραγματικότητας είναι επικίνδυνη για την χώρα. Πληρώσαμε επί μια δεκαετία τα ψέμματα και τις αυταπάτες. Αν πρέπει να επενδύετε συνεχώς στην ένταση και την καταστροφή και να λέτε όχι σε όλα συνεχίστε να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Όλοι το ξέρουν σε αυτή την αίθουσα. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτή αντιπολίτευση που αξίζει στην χώρα. Ως προωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω την τοξικότητα στο περιθώριο», τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.