Ισπανία: Το 40% των ανδρών πληρώνουν για σεξ- Ο Σάνσεθ ποινικοποιεί την πορνεία

 Ισπανία: Το 40% των ανδρών πληρώνουν για σεξ- Ο Σάνσεθ ποινικοποιεί την πορνεία

Πηγή: Guardian/ Anti-trafficking police officers speak to a woman in Colonia Marconi, Madrid. All photographs: Ofelia de Pablo and Javier Zurita/The

Την δέσμευση να ποινικοποιήσει την πορνεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την ομιλία του την τελευταία ημέρα του τριήμερου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού του Κόμματος στη Βαλένθια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η «πρακτική σκλαβώνει τις γυναίκες». Σχετική έρευνα φιλοξενείται και στη βρετανική εφημερίδα TheGuardian.

Η πορνεία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και το 2016 ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι η βιομηχανία του σεξ στη χώρας άξιζε 3,7 δισ. ευρώ.

Μια έρευνα του 2009 διαπίστωνε ότι έως και 1 στους 3 Ισπανούς άντρες πλήρωναν για σεξ. Ωστόσο, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης το 2009 ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να έφτανε το 39% και μια μελέτη του ΟΗΕ το 2011 ανέφερε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, μετά την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το BBC, στην Ισπανία δεν υπάρχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο για την πορνεία και καμία ποινή για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, η μαστροπεία και γενικότερα η μεσολάβηση μεταξύ σεξεργάτριας και ενός πιθανού πελάτη είναι παράνομη.

Η βιομηχανία ακμάζει από την περίοδο της αποποινικοποίησης και μετά και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.

Το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ ανέφερε την απαγόρευση της πορνείας στο προεκλογικό του πρόγραμμα, κάτι που τότε θεωρήθηκε ως μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους.

Ένα κλαμπ σε μια πολυτελή γειτονιά της Μαδρίτης
Κλαμπ στη Μαδρίτη/Guardian

Το μανιφέστο χαρακτήριζε την πορνεία ”μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών”.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη κατατεθεί κάποιο σχετικό νομοσχέδιο.

Οι υποστηρικτές του σημερινού συστήματος της Ισπανίας λένε ότι έφερε τεράστια οφέλη στις γυναίκες που εργάζονται στο εμπόριο και έκανε τη ζωή τους ασφαλέστερη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανησυχίες σχετικά με την εμπορία γυναικών για σεξουαλική εργασία. Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 γυναίκες σε επιχειρήσεις κατά του trafficking, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% από αυτές τις εκμεταλλεύονταν παρά τη θέλησή τους τρίτα άτομα αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Το να πούμε ότι η πορνεία είναι μεγάλη επιχείρηση στην Ισπανία θα ήταν χονδρική υποτίμηση, σημειώνει ο Guardian. Η χώρα έγινε γνωστή ως ο οίκος ανοχής της Ευρώπης, αφού μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2011 ανέφερε την Ισπανία ως την τρίτη μεγαλύτερη πρωτεύουσα πορνείας στον κόσμο, πίσω από την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο. Παρόλο που το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο πριν από δύο εβδομάδες κέρδισε άλλη μια θητεία στην κυβέρνηση , έχει υποσχεθεί ότι θα καταστήσει παράνομο να πληρώνει για σεξ, η πορνεία έχει γνωρίσει άνθηση από τότε που αποποινικοποιήθηκε εδώ το 1995. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα έσοδα από το εγχώριο εμπόριο σεξ της Ισπανίας ανέρχονται σε 26,5 δισ. Δολάρια ετησίως, με εκατοντάδες άδειες οίκους ανοχής και εκτιμώμενο εργατικό δυναμικό 300.000.

Πηγή: thehuffingtonpost.gr, TheGuardian

Σχετικά Άρθρα