Δημοσκόπηση MARC – Δεύτερη ανάγνωση: Καμπάνες και χαμόγελα – Το εύρημα που σήμανε “κόκκινο συναγερμό” στο κυβερνητικό επιτελείο

 Δημοσκόπηση MARC – Δεύτερη ανάγνωση: Καμπάνες και χαμόγελα – Το εύρημα που σήμανε “κόκκινο συναγερμό” στο κυβερνητικό επιτελείο

Ακρίβεια, πανδημία και οικονομία αναδεικνύονται ως οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 χτυπώντας καμπανάκι στην Κυβέρνηση για τον πήχη που της τοποθετούν πολύ ψηλά οι πολίτες εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα, με το κύμα ακρίβειας και τις επισφάλειες που αυτό επιφέρει στην οικονομία και την προσδοκία της τελικής ανάπτυξης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Κόκκινος» συναγερμός στο Μαξίμου και από το έτερο ανησυχητικό εύρημα της εν λόγω έρευνας ότι οι μεγαλύτερες διαρροές της ΝΔ καταγράφονται προς τους αναποφάσιστους και την αποχή αποτυπώνοντας την αποστασιοποίηση παραδοσιακών ακροατηρίων του κυβερνώντος κόμματος.

  • Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία φαίνεται ότι έδωσε «φιλί της ζωής» στην αξιολόγηση της Κυβέρνησης, κάτι που δεν είχε καταφέρει σε τόσο σημαντικό βαθμό ούτε το γενναιόδωρο καλάθι της ΔΕΘ. Η δημοσκόπηση της MARC κατέγραψε οριακά αρνητική την επίδοση της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το 49,8% των ερωτώμενων κρίνουν αρνητικά/ μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση έναντι 49,5% που βλέπει θετικά /μάλλον θετικά τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου είχαν χτυπήσει καμπανάκι στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς το ισοζύγιο αξιολόγησης είχε στραφεί σε αρνητικό πρόσημο μετά τις μεγάλες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, τραυματίζοντας σοβαρά την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής αλλά και το φιάσκο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 23 Σεπτεμβρίου οι θετικές γνώμες ήταν στο 46,9% και είχαν  μάλιστα κατακρημνιστεί κατά σχεδόν 9% λόγω πυρκαγιών και αποτυχημένου ανασχηματισμού σε σχέση με τον Ιούνιο, που οι θετικές γνώμες ήταν 55,2%. Η ελληνογαλλική συμφωνία «έσωσε» τις εντυπώσεις συνεπώς.

  • Στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους και για ένα ακόμη εύρημα της εν λόγω δημοσκόπησης. Όταν καλούνται οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής να αξιολογήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα η διαφορά είναι λεόντειος για τον Πρωθυπουργό. Το 73,2 από την δεξαμενή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θεωρούν καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόλις το 9,7% τον Αλέξη Τσίπρα.

Εύρημα που όπως εξηγούσε στενός συνομιλητής του Πρωθυπουργού δικαιολογεί την «αντιΣΥΡΙΖΑ» στρατηγική που εφαρμόζουν, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στους ψηφοφόρους του Κέντρου, και δη σε όσους ακόμη επιλέγουν το Κίνημα Αλλαγής. Αν, δε, γίνει προβολή και στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη ηγεσίας, η ανάλυση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αν ο νέος-α αρνηγός στην δημοκρατική παράταξη θα ενθαρρύνει ή όχι τον εναγκαλισμό με τη ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα