Υλικό σοκ από τις ρωσικές φυλακές – Βασανισμοί και βιασμοί κρατουμένων με εντολή της Διεύθυνσης (vid)

 Υλικό σοκ από τις ρωσικές φυλακές – Βασανισμοί και βιασμοί κρατουμένων με εντολή της Διεύθυνσης (vid)

Η γαλλική Le Monde αρχικά και στη συνέχεια πολλά διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC και ο Independent μετέδωσαν το υλικό που εκθέτει τις ρωσικές φυλακές και το οποίο έβγαλε στο «φως» ο πρώην κρατούμενος Βλαντιμίρ Οσέτσκιν. Ο ίδιος φέρεται να είχε στην κατοχή αρκετό υλικό, που πιστοποιεί την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος βασανιστηρίων και βιασμών στα σωφρονιστικά ιδρύματα και μάλιστα υπό τις εντολές της διεύθυνσης φυλακών.

Το πρώτο από τα 1.000 βίντεο που έχει στην κατοχή του ο Ρώσος πρόσφυγας στη Γαλλία και ακτιβιστής πλέον τραβήχτηκε στις 18/2/20. Αυτό δείχνει κρατούμενο με δεμένα τα χέρια και τα πόδια του, να ουρλιάζει από τον πόνο, καθώς τον βιάζουν με ένα κοντάρι.

Στο βίντεο, φαίνεται ένας δεσμοφύλακας να κρατάει τον δεμένο κρατούμενο, ένας άλλος να τον βιάζει και ένας τρίτος βιντεοσκοπεί τον βιασμό, με εξοπλισμό μάλιστα της διεύθυνσης της φυλακής.

Το δεύτερο βίντεο, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, δείχνει έναν άνδρα να στέκεται πάνω από έναν κρατούμενο, τα χέρια του οποίου είναι δεμένα με ταινία, και να του πατάει το κεφάλι με την μπότα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας και η Γενική Εισαγγελία ξεκίνησαν έρευνα για τις καταγγελίες και ήδη, πέντε αξιωματικοί των φυλακών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.