Πολωνία: Άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της χώρας

 Πολωνία: Άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της χώρας

Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε σήμερα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

«Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η Γιούλια Πριλέμπσκα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Η πρωτοκαθεδρία του συνταγματικού νόμου επί άλλων νομοθετικών πηγών πηγάζει απευθείας από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Σήμερα (για άλλη μια φορά) αυτό επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε να εξετάζει την υπόθεση από τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ ανέβαλε τέσσερις φορές τη συνεδρίασή του.

Η ΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πολιτικοποιεί τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σχετικά Άρθρα