Παρασκήνιο: Γιατί ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε απρόκλητα στις πρόωρες εκλογές – Ερωτήματα από τα “χτυπήματα” Βενιζέλου

 Παρασκήνιο: Γιατί ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε απρόκλητα στις πρόωρες εκλογές – Ερωτήματα από τα “χτυπήματα” Βενιζέλου

Χωρίς πρόκληση από την απέναντι όχθη δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η νέα δημόσια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Μάλιστα η δήλωση του Πρωθυπουργού δεν είχε τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας κλασικής “διάψευσης” αλλά ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα “καίγοντας” τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο 2022.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επισήμανε στους Υπουργούς του ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022», εγείροντας εύλογα ερωτήματα γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να το κάνει από μόνος του και τόσο εμφατικά ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν διατυπώσει αίτημα πρόωρων εκλογών μολονότι τάσσεται υπέρ της άποψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά με την ανοχή των πολιτών και όχι με την εμπιστοσύνη τους.

  • H πρώτη ανάγνωση κάποιων δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να περιγράψει και να εγγυηθεί ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας ενόψει σεναρίων για «διαφυγή μέσω εκλογών» ενόψει του δύσκολου χειμώνα στην οικονομία και της κούρσας των ανατιμήσεων σε ενέργεια-καύσιμα και βασικά προϊόντα.
  • H δεύτερη και ίσως πιο αντιπροσωπευτική ανάλυση κατατείνει στο ότι ο Πρωθυπουργός θέλει και επιδιώκει να προδιαγράψει έναν καθαρό διάδρομο για να ξεδιπλώσει τις μεταρρυθμίσεις, που δρομολογεί αλλά και να εκμεταλλευτεί τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς όλα αυτά να «σέρνονται» υπό την υποψία εκλογικού αιφνιδιασμού. Και κυρίως για να μην… σέρνονται και οι επιδόσεις Υπουργών ως προς το κυβερνητικό έργο μαζί με τα εκλογικά σενάρια, καθώς ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει προεξοφλήσει ότι αυτή η σύνθεση της κυβέρνησης θα οδηγήσει την χώρα στις κάλπες.

«Ήθελε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και την ανάθεση της επόμενης στοχοθεσίας στα Υπουργεία, να δείξει ότι όντως εννοεί αυτό που λέει» ανέφερε στενός συνομιλητής του.

Εντύπωση πάντως έχει προξενήσει σε πολλά κυβερνητικά στελέχη, η ηχηρή επανεμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τοποθετήσεις ιδιαίτερα αιχμηρές για την Κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την δημόσια υπεράσπιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην κόντρα του με την κυβέρνηση, ήταν ο πρώτος που έβαλε θέμα αν καλύπτεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα από την ρήτρα αμυντικής συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία. Παρατήρηση που εκ των υστέρων μπήκε στην προμετωπίδα της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Χθες στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, έφερε στο προσκήνιο το δυσμενέστερο στοιχείο από τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. Ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο. 

Γιατί όμως “πυροβολεί” ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση… με ατζέντα- προπομπό σε κάποιες περιπτώσεις της ατζέντας της αντιπολίτευσης; Αν ήρθε η ώρα να επανακάμψει πολιτικά στην ενεργό δράση ή σκοπεύει να προλειάνει το έδαφος για μελλοντικούς ρόλους, είναι κάτι που στενοί συνομιλητές του αρνούνται να βάλουν στις παρούσες προθέσεις του και περιορίζονται στο ότι θα διεκδικεί πάντα να αρθρώνει δημόσια την σκέψη του.

Σχετικά Άρθρα