Εκλογές στη Γερμανία: Πιθανό το ενδεχόμενο συνασπισμού “Τζαμάικα”

 Εκλογές στη Γερμανία: Πιθανό το ενδεχόμενο συνασπισμού “Τζαμάικα”

Ζωντανό παραμένει το ενδεχόμενο συνασπισμού «Τζαμάικα» (Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων Φιλελευθέρων) μετά και τη σημερινή προκαταρκτική συνάντηση της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) με την ηγεσία των Πρασίνων, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διμερών επαφών μεταξύ των κομμάτων.

«Για εμάς είναι σημαντικό να το ξαναπούμε, η Ένωση δεν κέρδισε αυτές τις εκλογές, είναι στη δεύτερη θέση (…) Αλλά πρέπει τώρα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση και υπάρχουν για αυτό πολλές δυνατότητες – μία από αυτές είναι η Τζαμάικα. Το εάν αυτό θα είναι εφικτό, ήταν ακριβώς το περιεχόμενο της συνάντησής μας», δήλωσε ο αρχηγός του CDU Άρμιν Λάσετ μετά τη συνάντηση και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος συνασπισμός «έχει ευρεία στήριξη από την κοινωνία, η οποία θέλει η χώρα να προχωρήσει μπροστά» και υποστήριξε ότι «οι διαφορές μας μπορούν να ξεπεραστούν». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το πώς θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές είναι τώρα στο χέρι Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), επισημαίνοντας ότι «η Ένωση είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη».

Ο αρχηγός της CSU Μάρκους Ζέντερ από την πλευρά του έκανε λόγο για «εποικοδομητικό και πολύ ειλικρινή διάλογο» με τους Πράσινους, με στόχο «να διαπιστώσουμε πού υπάρχει κοινή βάση, ποιες γέφυρες θα πρέπει από κοινού να χτίσουμε, πόσο μακριά ενδεχομένως βρισκόμαστε και πόσο σταθερά θα ήταν τα θεμέλια» σε αυτόν τον δρόμο. Ως σημαντικότερο σημείο προσέγγισης ο κ. Ζέντερ ανέδειξε την προστασία του κλίματος. Σε άλλα, σημείωσε, υπάρχουν διαφορές, αλλά «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και περιορίστηκε να δηλώσει ότι σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με την Χριστιανική Ένωση, δήλωσε μόνο ότι διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης αλλά και διαφορές.

Σχετικά Άρθρα