Η παραίτηση Αρκουμανέα και τα σενάρια διαδοχής στον ΕΟΔΥ

 Η παραίτηση Αρκουμανέα και τα σενάρια διαδοχής στον ΕΟΔΥ

Η παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα ήταν γκοινό μυστικό εδώ και αρκετές ημέρες. Απλά το μεσημέρι του Σαββάτου (02.10.2021) έφτασε… επίσημα στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που ήδη εξετάζει τα βιογραφικά των υποψηφίων για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Θάνο Πλεύρη ο οποιός και την έκανε δεκτή. 

Με μια μακροσκελή επιστολή του, ο πρώην -πλέον- Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, έκανε μια αναδρομή στη διετή θητεία του, η οποία συνέπεσε με την έλευση και τη διαχείριση της πανδημίας.

Ευχαρίστησε άπαντες, τους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, τους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μαζί στο πρώτο σκέλος της πανδημίας ανέλαβαν να διαχειριστούν την κατάσταση, τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας και η αποδοχή της ανακοινώθηκε λακωνικά: «Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχτηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Γιατί παραιτήθηκε ο Αρκουμανέας

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην κυβέρνηση για τον διοικητή του ΕΟΔΥ ήταν βαρύ το τελευταίο διάστημα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2019, όπως αναφέρουν, ο κ. Αρκουμανέας δεν προχώρησε σε έλεγχο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσα είχαν έλθει στη δημοσιότητα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Η επόμενη ημέρα στον ΕΟΔΥ

Το κοινό μυστικό ωστόσο της παραίτησης Αρκουμανέα ακολουθείται από ένα άλλο μυστικό που αφορά την επόμενη ημέρα του ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις παρότι φαίνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες επεξεργάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο και την νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Έτσι, έχουν αρχίσει οι σκέψεις και οι βολιδοσκοπήσεις για τον επόμενο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκε έντονα το όνομα του καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με τον ίδιο πάντως να μην επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Πάνο Ευσταθίου, ο οποίος επίσης δεν επιβεβαίωσε όπως και δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, πως δύο από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους προταθεί να αναλάβουν επικεφαλής του ΕΟΔΥ είναι ο Θεοκλής Ζαούτης και η Παγώνα Λάγιου, αμφότεροι μέλη της επιτροπής των ειδικών.

Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η Παγώνα Λάγιου είναι Ιατρός, Παθολόγος, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του ΕΚΠΑ και επίσης Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεμιστημίου του Χάρβαρντ. Οπως προαναφέρθηκε είναι και αυτή μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Σε σχέση με τον Θεοκλή Ζαούτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση ειδησεογραφικού ιστοτόπου απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν έχει δεχθεί κάποια πρόταση όπως και δεν έχει δεχθεί διερευνητική κρούση που να αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο πρόσωπο στον ΕΟΔΥ και τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Έρχονται αλλαγές και στην Επιτροπή;

Εντωμεταξύ, τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές και στην Επιτροπή των Ειδικών, την οποία σήμερα απαρτίζουν 33 μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται το ενδεχόμενο να μεταβούν σε ένα μικρότερο σχήμα, μια επιτροπή με 7 μέλη που θα συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα παρατηρώντας την πορεία της πανδημίας και διατηρώντας έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διέψευδαν τις αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει ληφθεί, ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό και με το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει στην ηγεσία του ΕΟΔΥ.

 Άλλωστε, είναι πεποίθηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τέλος, άλλες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στην επικοινωνιακή ταακτική του οργανισμού, όπως και στο κομμάτι της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα