Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: “Κενό θαλάσσης” στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση θερμού επεισοδίου

 Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: “Κενό θαλάσσης” στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση θερμού επεισοδίου

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε με άλλον αέρα από το Παρίσι μετά την στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Η κυβέρνηση με το βλέμμα στην Τουρκία προβάλει ως ατού και κέρδος τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας της Ελλάδας ή της Γαλλίας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μάλιστα περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων σε μια τέτοια περίπτωση. Σημειωτέον ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στην συμφωνία Νίκου Δένδια και Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ στην επιστολή του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που συνόδευε την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες πολιτείες, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας της Ελλάδας».

  • Ωστόσο, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση. Θύμισε ότι η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της, και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της, δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Άρα ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εντός… «διαφιλονικούμενων υδάτων» όπως αρέσκεται να λέει η Ουάσινγκτον, δημιουργεί ερωτηματικά πως θα αντιμετωπιστεί καθώς στην ελληνογαλλική συμφωνία γίνεται αναφορά σε απειλή εντός επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας στις βαλίτσες του έναν αναβαθμισμένο ρόλο για την χώρα μετά την στρατηγική αυτή συμφωνία, αλλά προσγειώνεται στην πεζή πραγματικότητα των εσωκομματικών τριβών…δια χειρός Αντώνη Σαμαρά.

  • «Κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία διευρύνθηκε, έγινε κυβέρνηση και πήρε μεγάλα ποσοστά. Όποτε συρρικνώθηκε, έγινε αντιπολίτευση» ήταν η δηκτική απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον κ. Σαμαρά την ώρα που το Μαξίμου επιζητεί φυγή προς τα εμπρός χωρίς σχόλια για τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πάλι εξοβέλισε τα καρφιά Σαμαρά στην σφαίρα των παγίων απόψεων και της πολιτικής παρακαταθήκης του πρώην πρωθυπουργού.

Σχετικά Άρθρα