Washington Post: Αποκαλύψεις για πρόταση αμερικανικής χρηματοδότησης του Ινστιτούτου ιολογίας στην Ουχάν

 Washington Post: Αποκαλύψεις για πρόταση αμερικανικής χρηματοδότησης του Ινστιτούτου ιολογίας στην Ουχάν

H Washington Post αποκαλύπτει έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων υγειονομικών οργανώσεων δίνοντας νέα διάσταση στις θεωρίες για την προέλευση του SARS-CoV-2.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, 18 μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν προγραμμάτιζαν να σχεδιάσουν γενετικά τροποποιημένους κοροναϊούς με στόχο να κάνουν πειράματα σε νυχτερίδες. Μάλιστα, οι τροποποιημένοι κοροναϊοί είχαν ως στόχο να προσβάλλουν ευκολότερα τους ανθρώπους, ώστε κατά τη διάρκεια των ερευνών οι ειδικοί να εκτιμήσουν τον κίνδυνο των κοροναϊών, να μελετήσουν τρόπους αποφυγής εξάπλωσης και να αναπτύξουν εμβόλια για τις νυχτερίδες ενάντια στον ιό.

Οι επιστήμονες κατέθεσαν σχετικό αίτημα χορηγίας των πειραμάτων το 2018 στην Υπηρεσία Σχεδιασμού Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών (DARPA) που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ -υπεύθυνη για την ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών για χρήση από το στρατό-, η οποία όμως αρνήθηκε την πρόταση. Η DARPA αρνήθηκε να χορηγήσει το ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω ανησυχιών για την έρευνα, κατά την οποία ο ιός θα γινόταν πιο μεταδοτικός και περισσότερο παθογόνος. «Είναι ξεκάθαρο ότι το πρότζεκτ θα έθετε σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες», ανέφερε η Υπηρεσία, σημειώνοντας πως η ερευνητική ομάδα δεν είχε εξετάσει ενδελεχώς τους κινδύνους της ενίσχυσης ενός ιού ή της απελευθέρωσης κάποιου εμβολίου από αέρος.

Η πρόταση χρηματοδότησης είχε γίνει από τον Βρετανό ζωολόγο Πίτερ Νάσζακ, της συμμαχίας «EcoHealth» με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία και συνεργάστηκε στενά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης έρευνας δημοσίευσε η «Drastic Research», μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που ερευνά την προέλευση της πανδημίας, ενώ τα στοιχεία επιβεβαίωσε Αμερικανός πρώην αξιωματούχος επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Σχετικά Άρθρα