Το Δημόσιο εκτός ελέγχου ΔΕΗ μετά από 71 χρόνια- Τι σημαίνει η κίνηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

 Το Δημόσιο εκτός ελέγχου ΔΕΗ μετά από 71 χρόνια- Τι σημαίνει η κίνηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

ÐÕËÙÍÅÓ ÔÇÓ ÄÅÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Μετά από 71 χρόνια ζωής όπου το δημόσιο είχε καθολικό και τα τελευταία 20 χρόνια τον οριακά πλειοψηφικό έλεγχο της εισηγμένης, η ΔΕΗ γυρνά σελίδα, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ot.gr).

Η διαδικασία που κρατήθηκε μυστική και δεν αναφέρθηκε ούτε καν από τον πρωθυπουργό κατά τις εξαγγελίες του για επενδύσεις στην ΔΕΘ, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς το Δημόσιο κρατά ένα μειοψηφικό ποσοστό (block minority) που υποτίθεται πως του δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει στο μέλλον αποφάσεις που θεωρείται πως επηρεάζουν τον παλαιό “κοινωφελή χαρακτήρα” της.

Όπως επισημαίνει το ot.gr:

Ως κεραυνός εν αιθρία… έσκασε χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκ. ευρώ με τη διάθεση νέων μετοχών σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπερταμείο επεξεργάζονταν εδώ και μήνες το νέο σχέδιο του μετασχηματισμού της επιχείρησης, υπό τη μορφή που ανακοινώθηκε χθες, μετά και τις επιτυχημένες εκδόσεις των ομολόγων βιωσιμότητας (Μάρτιος και Ιούλιος) από όπου άντλησε συνολικά 1,2 δις. ευρώ. Οι αναβαθμίσεις της εταιρίας από διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες εκδόσεις αλλά και η οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ που προηγήθηκε δημιούργησαν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έναντι 2,1 δις. ευρώ πυροδότησε την τελική απόφαση.

Επιπλέον, στις αποφάσεις που έδειξαν πως «τώρα είναι το κατάλληλο timing» έπαιξαν ρόλο και οι κυβερνητικές επιλογές για την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση των «πράσινων» μορφών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την κατανάλωση.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο και την ανακοίνωση του Υπερταμείου αλλά και όπως αναφέρουν πηγές του Ο.Τ. το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο 33 με 34%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπερταμείο κατέχει το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17%. Αθροιστικά το 51%. Το υπόλοιπο 49% βρίσκεται σε διασπορά στο Χρηματιστήριο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως μετά και την έκδοση των νέων μετοχών το εναπομείναν ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και αυτό καθώς οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προορίζονται για πώληση μέσω διαγωνισμών. Με τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο κλείνει η συγκεκριμένη υπόθεση.

Εν κατακλείδι, το ελληνικό δημόσιο, μέσω πια μόνο του Υπερταμείου θα κατέχει το 33% με 34% και οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν το 66% με 67% των μετοχών της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της εισηγμένης θα ασκείται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το δημόσιο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, θα έχει το μειοψηφικό ποσοστό «καθοριστικής σημασίας – block minority». Η γνωστή και ως «χρυσή μετοχή». Θα μπορεί να παρεμβαίνει και να αποφασίζει σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και στρατηγικής σημασίας. Στην ουσία θα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις που θεωρεί ότι πρέπει να το πράξει για κοινωνικούς λόγους.

Η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα ζητηθεί από τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης. Εντός του ίδιου μήνα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών. Και στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνει πως κατόπιν ειδικής διαδικασίας που ακολούθησε για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαπίστωσε πως αυτό είναι σημαντικό. Πληροφορίες αναφέρουν για funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν το ποσό που ζητά η ΔΕΗ, των 750 εκ. ευρώ, να φτάνει τουλάχιστον στο 1,5 δις. ευρώ.