“Πνίγεται” η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, να μην μετατραπούν σε “ζόμπι” το διακύβευμα

 “Πνίγεται” η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, να μην μετατραπούν σε “ζόμπι” το διακύβευμα

Το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό για το ΣΥΡΙΖΑ όσο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μην νομοθετεί υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων και κλάδων της οικονομίας. Μετά τις πάσες του Άδωνη Γεωργιάδη για αναγκαστικές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας στη συγκυρία αυτή συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία από καθαρή μέχρι τώρα επιλογή της κυβέρνησης εξαιρείται από τον τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ ήρθε να επιβεβαιώσει όλο το πλέγμα της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και στη στρατηγική Μητσοτάκη για την προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξης.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν είναι αξιόχρεες δεν θα ευεργετηθούν από τα χρήματα που θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία μέσω των Τραπεζών και με τη μορφή δανεισμού.

  • «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευθούν ή θα βάλουν λουκέτο» ήταν η κυνική ομολογία του για να επιβεβαιώσει και τους μεγαλύτερους φόβους του  95% των επιχειρήσεων της χώρας ότι αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστούν. Το οξύμωρο είναι ότι αυτό θα συμβεί σε μια στιγμή που χαρακτηρίζεται μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, την ώρα που οι δείκτες προδιαθέτουν για ανάπτυξη έως και 6% και την ώρα που δεν λείπουν τα βαρύγδουπα λόγια της κυβέρνησης για εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Με αυτή την ανάπτυξη και με αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την πραγματική οικονομία σύμφωνα με στέλεχος της πρώτης γραμμής στο ΣΥΡΙΖΑ τα λόγια του υπουργού ανάπτυξης είναι «η απόδειξη» ότι η αλματώδης ανάπτυξη από το απόλυτο λοκντάουν πέρσι θα είναι «ανάπτυξη για λίγους».

Τα ζόμπι

Από τον υφυπουργό Οικονομικών πέρσι μέχρι σήμερα τα «ζόμπι» εξακολουθούν να αποκαλούνται ζόμπι από την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν έκλεισε το ζήτημα, αλλά αντίθετα για το ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μιλούν για τη μεσαία τάξη» είναι απλά επιβεβαίωση ότι ο Πρωθυπουργός μαζί με το νέο πτωχευτικό κώδικά και μη υιοθετώντας καμία από τις προτάσεις για τις ΜμΕ έχει στο μυαλό του να τις διευκολύνει να κλείσουν. 

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα άρνησης της πραγματικότητας χάριν της εξυπηρέτησης του στόχου από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η απόρριψη της πρότασης για γενναία ρύθμιση έως και απαλλαγή από την επιστροφή της επιστρεπτέας ενίσχυσης που έλαβαν για να επιβιώσουν στην καρδιά της πανδημίας.

Ο λογαριασμός πλησιάζει και μαζί με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις το οξυγόνο τελειώνει για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Κυβερνητική μεθόδευση

Στο οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου προϊόντος του χρόνου η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μεθόδευση.

  • Η κυβέρνηση αδιαφορεί ακόμη και για τις ίδιες της παρατηρήσεις και συστάσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στην κατανομή των πόρων με διευκολύνσεις στην πρόσβαση σε τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αρνείται φυσικά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.

Όταν όμως αρχίζει να βοά η καθημερινότητα και να μιλά η πραγματικότητα και η τσέπη ή τα ταμεία των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων τότε οι προηγούμενες διαχωριστικές γραμμές και τα ιδεολογήματα για το ποιος επιβάρυνε τη μεσαία τάξη πάνε περίπατο.

Η μάχη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό εστιάσει στη μεσαία τάξη με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει όλο το βάρος της επικοινωνιακής αλλά και πολιτικής του επένδυσης στην τάξη που βγάζει νικητής τις εκλογές.

Η στρατηγική του μεσαίου χώρου που επανήλθε μετά από χρόνια βρίσκει σήμερα πεδίο να αναπτυχθεί και πάλι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να βρεί την χρυσή τομή ακόμη και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος δέχτηκε τα τελευταία δυο χρόνια όλο το ανάθεμα από την πλευρά μεγάλης μερίδας της προεδρικής πτέρυγας για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης που οδήγησε στην ήττα το ΄19. Ο χώρος είναι ζωτικός για τον κ. Τσίπρα και μαζί με τον κ. Τσακαλώτο και όλο το κόμμα σε ασυνήθιστα μεγάλη συσπείρωση πάνω στο ζήτημα αυτό δίνεται η μητέρα των μαχών για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού συμβολαίου που υπογράφει ο Τσίπρας με τα στελέχη του κόμματός του και τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα